Hlavní obsah

Británie naposledy požádala o milost pro svého občana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Velká Británie požádala v pondělí večer Čínu naposledy o milost pro třiapadesátiletého Brita Akmala Shaikha, který má být v úterý nad ránem popraven za pašování drog. Totéž předtím udělala i rodina muže, který je prý duševně zaostalý. Shaikha navštívili ve vězení jeho bratranci a on se až od nich dozvěděl, že jeho poprava má být tak brzy, napsala agentura AP.

Článek

Myslím, že jsme udělali vše, co bylo v našich silách," řekl zástupce britského ministerstva zahraničí Ivan Lewis po setkání se čínským velvyslancem v Londýně. "Vyzýváme v této skutečně poslední chvíli čínskou vládu, aby udělala správnou věc."

Čína už odmítla všechny předchozí pokusy o odvolání i žádosti o milost včetně apelu britského premiéra Gordona Browna. Pokud bude Shaikh, který je pákistánského původu a má tři děti, popraven, bude prvním Evropanem, na němž Čína za poslední půlstoletí vykoná trest smrti. Žádostem o milost podaným těsně před popravou Peking prakticky nikdy nevyhoví. V Číně je každý rok popraveno více lidí než ve všech zemích uplatňujících trest smrti dohromady.

"Prosíme čínské úřady o milost a shovívavost, aby pomohly znovu spojit tuto zdrcenou rodinu," uvedl bratranec odsouzeného Soohail Shaikh v prohlášení přečteném novinářům v čínském městě Urumči, kde je Shaikh zadržován.

Soohail Shaikh řekl, že spolu s bratrem Nasirem Shaikhem v pondělí ráno navštívili Akmala ve věznici. Pro odsouzeného to byl první přímý kontakt s příbuznými za poslední dva roky od roku 2007, kdy byl zadržen. Nikdo mu prý navíc neřekl, že se má poprava konat už nyní. "Byl pochopitelně velmi rozrušený, když se to od nás dozvěděl," dodal Soohail Shaikh.

Údajně naletěl podvodníkům

Akmal Shaikh byl zadržen v roce 2007 poté, co u něj při příletu z Tádžikistánu policie našla téměř čtyři kilogramy heroinu. K trestu smrti byl odsouzen v říjnu 2008 při procesu, který trval pouze půl hodiny. Jeho rodina v Londýně tvrdí, že ho do Číny vylákali dva neznámí muži, kteří mu slíbili, že mu pomohou odstartovat kariéru v populární hudbě.

Británie obvinila Čínu, že nevzala v úvahu Shaikhův duševní stav. Čína ale tvrdí, že jeho případ byl řešen v souladu se zákonem. Pašování drog je vážným trestným činem. Práva obžalovaného byla plně zajištěna," řekla minulý týden na tiskové konferenci mluvčí čínského ministerstva zahraničí Ťiang Jü.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám