Hlavní obsah

BP lobbovala za propuštění atentátníka z Lockerbie kvůli kontraktu s Libyí

– Washington • Aktualizováno
Novinky, rei

Výbor pro zahraniční vztahy amerického Senátu ve čtvrtek stanovil na konec měsíce slyšení ve věci loňského propuštění Libyjce odsouzeného ve Velké Británii za bombový útok na letadlo PanAm nad skotským Lockerbie. Před výbor mají předstoupit i zástupci ropného koncernu British Petroleum, uvedla agentura Reuters. Firma přiznala, že za vydání Abdala Basata Muhammada Midžrahího lobbovala u britské vlády.

Foto: Danny Lawson, Reuters

Abdal Midžrahí nastupuje v Glasgowě do letadla, které ho dopravilo do vlasti.

Článek

Koncern, který je nyní v nemilosti světové veřejnosti kvůli úniku ropy v Mexickém zálivu, uvedl, že za vydání bývalého libyjského agenta do Tripolisu lobboval v Londýně v roce 2007. Na doživotí odsouzený Midžrahí byl vydán loni s tím, že má rakovinu a nezbývá mu víc než pár měsíců života.

To, že propuštění Midžrahího bylo svázané s velkým kontraktem mezi Libyí a ropným koncernem BP, přiznal loni v září bývalý britský ministr zahraničí Jack Straw. Libyjský vyjednávač Saíf Islám Kaddáfí však přímou vazbu popřel a tvrdě to odmítl i britský premiér Gordon Brown.

Jack Straw řekl, že velkému kontraktu o těžbě ropy mezi Libyí a British Petroleum předcházelo uzavření dohody o předání vězňů. Británie ovšem požadovala, aby z této dohody byl vyňat Midžrahí, odsouzený za atentát na Boeing 747 společnosti PanAm, který se zřítil v roce 1988 na skotské Lockerbie, což si vyžádalo 270 obětí. Britský požadavek však odmítla Libye.

BP později přiznala, že se v Londýně za dohodu zasazovala, protože se bála, že o kontrakt přijde.

Britský velvyslanec se omluvil

Vydání Midžrahího pobouřilo Spojené státy, neboť mnozí z obětí z Lockerbie byli Američané. Britský velvyslanec v USA Nigel Sheinwald se Američanům omluvil s tím, že propuštění bylo chybou. Doplnil ale, že to bylo rozhodnutí skotského parlamentu, který nemohla vláda Spojeného království zvrátit. Podle něj propuštění za omyl považovala   nejen současná vláda, ale i tehdejší, uvedla CNN.

Atentát na letadlo PanAm nad Lockerbie

Atentát z 18. prosince 1988 na transatlantickou linku PanAm 103 si vyžádal 270 obětí, z nichž 259 byli pasažéři a posádka letadla a jedenáct obyvatelé skotské vesničky Lockerbie, na kterou stroj dopadl. Midžrahí byl v roce 2001 v Británii odsouzen na doživotí s možností propuštění nejdříve po 27 letech.

Atentát vedl k hluboké roztržce mezi Libyí, která dlouho jakýkoli podíl na něm popírala, a západním světem.

           Zdroj: ČTK

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám