Hlavní obsah

Bomba tamilských rebelů zabila devět vojáků

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

COLOMBO

Výbuch nálože u silnice na severozápadě Srí Lanky zabil nejméně devět vojáků, uvedla v úterý armáda. Z exploze obvinila tamilské separatisty, jimž přičítá i smrt čtyř strážců ve blízkých vesnicích.

Článek

"Exploze miny zasáhla autobus převážející vojáky z Mannaru do Vavunie," sdělil mluvčí armády. "Rozhodně to byli tygři", dodal k identitě možných útočníků. V oblasti mezi městy Mannar a Vavunia probíhají v posledních dnech tuhé boje mezi tamilskými separatisty z LTTE, označovanými za Tamilské tygry, a vládními vojsky, která jsou po většinu letošního roku na postupu.

Dodal, že povstalci použili minu typu Claymore, která se od většiny svých sester liší tím, že není uložena pod zemí, ale stojí nožičkách na zemi, takže její exploze má mnohem větší účinek. Tyto miny šrapnelového typu určené proti živé síle, mají dosah až 250 metrů. Odpalují se na dálku.

Boje na severu země se zostřily poté, co vláda vytlačila rebely z východu země, a soustředila své úsilí na vytlačení tamilských separatistů ze severu, kde dosud ovládají velké oblasti. [celá zpráva] Armáda Tamilským tygrům připisuje i smrt čtyř policistů v okolí Vavunie, kteří byli zabiti ráno.

Poslední útok Tamilové spáchali v době, kdy byla zostřena bezpečnostní opatření v hlavním srílanském městě Colombu. Panují obavy, že by tam Tygři mohli spáchat atentát.

Po střetech separatistických Tamilů s většinovými Sinhálci zemřelo od roku 1983 už 70 000 lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám