Hlavní obsah

Bomba podobná hračce zabila v Pákistánu dvanáct dětí

– Islámábád

Dvanáct školáků zabil v sobotu v severozápadním Pákistánu výbuch bomby, kterou děti omylem považovaly za míč. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na policejní zdroje. Policisté nyní vyšetřují, zda výbušnina byla nastražena úmyslně, či šlo o starou, nevybuchlou munici.

Foto: Adil Khan, Reuters

Exploze si vyžádala životy dvanácti dětí. Ilustrační foto.

Článek

"Sedm dětí pocházelo ze stejné rodiny. Pět z nich byly dívky," uvedl policista Sajíd Zaman z obci Dir, kde se neštěstí odehrálo.

Nálož prý vypadala jako fotbalový míč a děti jí nalezly poblíž školy, odkud se vracely domů. "Děti si s bombou začaly hrát, když náhle explodovala," dodal pákistánský policista.

Zůstává nejasné, zda šlo o teroristický útok, nebo o nešťastnou náhodu, protože v oblasti se nachází velké množství nevybuchlé munice, kterou zde v osmdesátých letech zanechali muslimští povstalci, kteří bojovali proti sovětským jednotkám okupujícím sousední Afghánistán.

Dir patří do části Severozápadní pohraniční provincie, kde pákistánský prezident Ásif Alí Zardárí tento měsíc schválil platnost islámského práva šaría. Tento krok měl zajistit mír s ozbrojenci hnutí Taliban.

Islámští radikálové z Talibanu však vzápětí v oblasti rozšířili své aktivity, což vyvolalo obavy u západních spojenců Pákistánu, aby se tato země, disponující jadernými zbraněmi, nepropadla do anarchie. phg hej

Reklama

Výběr článků

Načítám