Hlavní obsah

Boko Haram zabila na Čadském jezeře přes 30 rybářů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abuja

Nejméně 31 rybářů zabili ozbrojenci hnutí Boko Haram v noci na dnešek u nigerijské části Čadského jezera. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na místní zdroje. Boko Haram tak nadále terorizuje severovýchod Nigérie, kde před patnácti lety skupina vznikla.

Foto: Joe Penney, Reuters

Vojáci nigerijské armády

Článek

Ozbrojení radikálové v pondělí večer vtrhli na ostrůvky na Čadském jezeře a zmasakrovali pracující rybáře. „Zaútočili na ostrovy Duguri a Dabar Wazam a zabili 31 lidí,” řekl agentuře AFP člen provládních milicí Babakura Kolo. „Zabili 14 lidí na Duguri a 17 na Dabar Wazam,” dodal.

Podle výpovědí místních obyvatel útočníci jednoho rybáře ušetřili a donutili jej dopravit mrtvoly svých druhů do nedalekého města Baga, aby zde byly vystaveny pro výstrahu. Nigerijská armáda sice Bagu kontroluje od února 2015, přilehlé oblasti jsou však velmi nepřehledné a nespočet ostrůvků na Čadském jezeře poskytuje útočiště bojovníkům Boko Haram.

Rybolov na jezeře je jedním z mála zdrojů obživy pro obyvatele severovýchodního cípu Nigérie. Vláda jej však na dva roky zakázala pro obavy, že z něj Boko Haram financuje své aktivity. Úřady nedávno obyvatelům, kteří se stali do velké míry závislými na humanitární pomoci, rybolov opět povolily.
Povstání Boko Haram od roku 2009 připravilo o život přes 20 000 lidí a 2,6 miliónu lidí vyhnalo z domovů. Ochromilo ekonomiku severovýchodní Nigérie a regionu kolem Čadského jezera, což zapříčinilo nedostatek potravy pro milióny lidí. Nigerijská armáda v posledních letech vrátila pod vládní kontrolu většinu dříve okupovaného území, džihádisté však stále podnikají mnoho sebevražedných útoků a menších výpadů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám