Hlavní obsah

Boko Haram podniklo největší útok za půldruhého roku, použilo i protiletecké kulomety

Maiduguri

Bojovníci nigerijské milice Boko Haram včetně čtyř sebevražedných atentátníků podnikli ve středu kombinovaný útok na hlavní město státu Borno Maiduguri, které leží na severovýchodě Nigérie. Přišlo při něm o život nejméně 14 lidí a dalších 24 osob bylo zraněno. Šlo o největší útok skupiny za půldruhého roku.

Foto: Akintunde Akinleye, Reuters

Nigerijský voják u pick-upu vybaveného kulometem

Článek

Čtyři sebevražední atentátníci ve středu večer útočili na různých lokalitách ve městě, většinou poblíž mešit. Nejvíce lidí přišlo o život, když jeden z útočníků odpálil nálož v blízkosti mešity, z níž vycházeli lidé.

Další bojovníci Boko Haram zatím útočili na obyvatele v oblasti Alidawari na okraji města. Použili přitom i protiletecké kulomety.

Nigerijským vojákům se však nakonec teroristy podařilo z oblasti vytlačit. Armáda, která nasadila i letectvo, večer oznámila, že situace je pod kontrolou.

Sebevražedné atentáty si vyžádaly deset obětí, jeden civilista zahynul, když lidé prchali před útokem na Alidawari, kde milice zapalovala domy. Policie uvedla, že tři radikály zabila a jednoho zajala. Bilance zřejmě není konečná a není jisté, zda zahrnuje i mrtvé sebevražedné atentátníky.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Boko Haram terorizuje hlavně severovýchod Nigérie a příhraniční oblasti okolních států. Během více než sedmiletého povstání, jehož cílem je vytvořit v regionu stát s přísnými islámskými pravidly, má na svědomí přes 20 000 lidských životů. Dva milióny lidí před náboženským a etnickým násilím utekly.

Při sebevražedných útocích milice mnohokrát využívaly ženy a děti. Některým prý nebylo více než sedm let. Část Boko Haram přísahala věrnost Islámskému státu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám