Hlavní obsah

Boko Haram opět útočí, o víkendu uteklo z Nigérie 30 000 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Kvůli pokračujícím násilnostem na severovýchodě Nigérie, kde už dva týdny trvá ofenziva radikální skupiny Boko Haram, uprchlo do sousedního Kamerunu jen o víkendu přes 30 000 lidí. Na úterní tiskové konferenci v Ženevě to uvedl mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) Babar Baloch.

Foto: Luc Gnago, Reuters

Běženci utíkající před Boko Haram

Článek

V nigerijském státě Borno v posledních dvou týdnech pokračuje ofenziva ozbrojenců z islamistické skupiny Boko Haram proti vládním jednotkám. Ta se nyní zaměřila na město Rann, odkud do Kamerunu po tisících utíkají jak místní obyvatelé, tak uprchlíci, kteří zde našli azyl v táborech. Dalších 80 000 civilistů v posledních týdnech našlo útočiště v už tak přeplněných uprchlických táborech v dosud bezpečnějších částech státu Borno, uvedl UNHCR.

Podle něj bude letos na řešení humanitární krize v souvislosti s útoky islamistů v Nigérii potřeba nejméně 135 milionů dolarů (asi tři miliardy korun).

Stát Borno je centrem konfliktu s radikály z Boko Haram, který trvá už deset let a vyžádal si přes 27 000 mrtvých. Odhaduje se, že do svých domovů se kvůli bojům stále nemůže vrátit 2,5 milionu obyvatel oblasti u Čadského jezera.

Podle nedávné zprávy Afrického centra pro strategická studia (ACSS) však loni počet útoků ze strany Boko Haram poklesl. V roce 2018 jich podle těchto propočtů bylo 444, zatímco v roce 2017 595. I nižší počet útoků ale potvrzuje že skupina není rozprášena, jak tvrdila na konci roku 2016 nigerijská vláda, když podnikla operaci v pralese Sambissa, kde měli radikálové základny a kde drželi odvlečené ženy a dívky [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám