Hlavní obsah

Blesky zabily v Indii skoro sto lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Nejméně 93 lidí zabily v úterý v Indii blesky. Dalších dvacet osob bylo při jejich úderech zraněno. Většinou šlo o rolníky, kteří v monzunových deštích za bouřek pracovali na poli, uvedla ve středu BBC.

Foto: Enrique De La Osa, Reuters

V indickém státě Bihár zabily blesky 56 lidí.

Článek

„Mnoho obětí tvoří ženy a děti,“ řekl vysoký představitel úřadu pro mimořádné události ve státě Bihár Anirudh Kumar. Právě v tomto státě zabily blesky nejvíc lidí, celkem 56. Dalších 37 jich zemřelo v Uttarpradéši, Džharkhandu a Madjapradéši.

Jeden ze zraněných popsal, co se stalo: „Když začalo pršet, hned jsme se schovali v přístřeší. Tam nás zasáhl (blesk) a upadli jsme do bezvědomí. Nechápali jsme, co se stalo. Když jsem se probral, zjistil jsem, že jsem byl něčím udeřen.“

Podle indických úřadů ročně blesky v zemi zabijí 2000 lidí. Časté jsou bouřky v době monzunových dešťů mezi červnem a září

V sousedním Bangladéši už blesky v letošním roce zabily 261 lidí, uvedla ČTK. Za celý loňský rok, kdy v zemi zaznamenali rekordní počet lidí zabitých bleskem, to bylo 265 obětí. Podle odborníků se tento fenomén zhoršuje v důsledku klimatických změn, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám