Hlavní obsah

Bin Ládin se Zaváhrím mají domy blízko sebe na severozápadě Pákistánu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Špičky teroristické sítě al-Káida Usáma bin Ládin a Ajmán Zaváhrí se skrývají na severozápadě Pákistánu a žijí v domech nedaleko sebe, domnívá se velení NATO, jehož nejmenovaný představitel to řekl stanici CNN. Na pákistánských kmenových územích našli útočiště bojovníci al-Káidy i Tálibánu a pákistánská vláda oblasti nemá pod kontrolou.

Foto: Reuters

Vůdce teroristické organizace Al-Kajda Usáma bin Ládin

Článek

„Nikdo z al-Káidy nežije v jeskyni,“ řekl CNN zdroj. Televize doplnila, že se má za to, že vedoucí teroristé žijí relativně komfortně pod ochranou místních a snad i některých členů pákistánských tajných služeb. Pákistán popírá, že by špičky al-Káidy chránil. Bývalý prezident Parvíz Mušaraf nicméně nedávno přiznal, že vláda přivírala oči před akcemi muslimských povstalců, i když hovořil jen o oblasti Kašmíru. [celá zpráva]

Zdroj CNN rovněž řekl, že šéf Tálibánu mulla Umar se podle USA v posledních měsících pohyboval mezi pákistánskou Kvétou a Karáčím.

Podle zdroje je pravděpodobné, že se bin Ládin v uplynulých letech opakovaně stěhoval na ploše od horského regionu Tora Bora po oblasti směrem k čínské hranici. Jedná se o stovky kilometrů čtverečních nehostinné krajiny obývané nezávislými kmeny.

Spojené státy tvrdí, že o bin Ládinovi a jeho pravé ruce Zaváhrím nemají roky žádné zprávy.

Povstalci jsou stále silnější

Představitel NATO americké televizi rovněž řekl, že navzdory spojeneckým akcím jsou povstalci stále silnější. „S každým rokem mají více a více mužů,“ řekl. V oblasti bezpečnosti bylo sice dosaženo pokroku, nicméně podle interního odhadu aliance u afghánsko-pákistánské hranice žije půl miliónu až milión „nespokojených“ mužů ve věku 15 až 25 let. Z 95 procent to jsou afghánští Paštuni a více než ideologie je motivují peníze.

Afghánská vláda by se podle něj měla na problémy této skupiny zaměřit. „Nezbývá nám moc času,“ poznamenal.

Reklama

Výběr článků

Načítám