Hlavní obsah

Bin Ládin se Američanům nebránil, ač měl v pokoji zbraně

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Tajná operace proti teroristovi Usámovi bin Ládinovi v Pákistánu před dvěma týdny málem americkému elitnímu komandu nevyšla. Agentuře AP to řekli představitelé obeznámení s průběhem akce. Ti pod podmínkou anonymity prozradili další podrobnosti k zásahu, mimo jiné také to, že se bin Ládin vojákům nebránil, ač měl po ruce zbraně.

Článek

Plánovači mise věděli, že mají jediný pokus bin Ládina dostat, uvedly zdroje. Americké velení v čele s prezidentem Barackem Obamou údajně už nechtělo dále čekat a rozhodlo o zásahu během noci z neděle na pondělí, kdy téměř nesvítil měsíc.

O připravovaném úderu proti bin Ládinovi vědělo příliš mnoho lidí z administrativy a panovaly obavy z úniku informací do médií. Velení s Obamou se obávalo, že by jim takto bin Ládin znovu na deset let zmizel, řekli svědkové.

Podle nových informací AP v bin Ládinově domě v Abbottábádu zasahovalo 19 příslušníků 6. jednotky elitního týmu SEAL amerického námořnictva, která se před nedávnem vrátila z Afghánistánu, kde po bin Ládinovi pátrali střídavě od roku 2001.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dům, kde se skrýval Usáma bin LádinVideo: Reuters

Členové amerických speciálních sil podle AP od útoků z 11. září 2001 na území Pákistánu dosud zasahovali asi čtyřikrát, nikdy však tak hluboko ve vnitrozemí. Dům v Abbottábádu se nachází asi 145 kilometrů od hranic.

Komando se mělo spustit ze vzduchu

Z afghánského Džalálabádu bylo vysláno pět letadel a tři helikoptéry Chinook, které přistály v opuštěné oblasti zhruba ve dvou třetinách vzdálenosti k bin Ládinově domu. Klíčová však byla role dvou strojů Black Hawk, na jejichž palubě bylo 23 příslušníků týmu SEAL, překladatel a pátrací pes jménem Cairo. Do teroristova domu vniklo 19 příslušníků, z nichž tři se střetli s bin Ládinem. Na palubě chinooků byly dvě desítky dalších vojáků připravených jako záloha.

Vrtulníky Black Hawk byly speciálně upraveny, zvláště měly tlumení motoru a zadní vrtule a byly vybaveny technologiemi, díky nimž byly nezjistitelné radary. Všechno toto vybavení přidalo strojům na hmotnosti, kvůli čemuž musela být pečlivě vykalkulována hmotnost přepravovaných lidí a materiálu. V potaz byly vzaty i faktory počasí. V inkriminovanou noc bylo nicméně tepleji, než se počítalo.

Foto: Reuters

Trosky vrtulníku na zahraně domu bin Ládina. Američané jej po havárii zničili.

Helikoptéry měly příslušníky vyložit a během necelých dvou minut odletět v naději, že je místní budou považovat za pákistánské stroje, které se zastavily v prostoru nedaleké vojenské akademie. Potom měly komando zase vyzvednout.

Jeden Black Hawk měl nalétnout nad dvůr, kam se mělo komando spustit po lanech. Většina příslušníků z druhého vrtulníku se měla spustit na střechu, zbylí na zem. Spolu s nimi měl být i překladatel a pes, jenž měl pomoci zadržet každého, kdo by z domu unikl. Skupina měla rovněž za úkol upozornit zásahový tým v domě na případné blížící se pákistánské bezpečnostní síly. V takové situaci se měli vojáci vyhnout ozbrojenému střetu, opevnit se v domě a čekat, až jim Washington vyjedná cestu zpět.

Dvě skupiny uvnitř domu měly postupovat od spodního a nejvrchnějšího, třetího patra současně. Tuto situaci předem nesčetněkrát jednotka nacvičovala na dvou tréninkových modelech domu, uvedly zdroje.

Bylo moc horko

Plán byl ale téměř okamžitě po příletu na místo v troskách. První helikoptéra se stala v horkém vzduchu neovladatelnou a pilot musel přistát. Zadní částí stroje při tom narazil do zdi domu, a rychle proto zabořil přední část do země, aby se stroj nepřevrhl. Zásahová skupina vyskákala na dvůr.

Kromě toho, že manévr způsobil nevítaný hluk, druhý vrtulník se ani nepokusil nalétnout nad dům a komando vysadil vedle domu. Moment překvapení byl ztracen.

Komando proto muselo použít výbušniny a hrubou sílu, aby se do domu dostalo, přičemž mohlo postupovat pouze zespoda, i když se předpokládalo, že bin Ládin je v třetím patře, což se následně potvrdilo.

V domě vojáci zastřelili tři muže a jednu ženu. Na každém patře se nacházely i děti, které podle svědectví byly také na balkóně ložnice bin Ládina.

Bin Ládin se nebránil

S ním se střetla trojice příslušníků, když dorazila do třetího podlaží. Bin Ládin stál na konci chodby a Američané ho podle výpovědí okamžitě poznali. Tomu se nicméně podařilo utéct zpět do svého pokoje. Trojice se domnívala, že spěchal pro zbraň a utíkala za ním. Když vrazila do ložnice, před bin Ládinem stály dvě ženy, které na vojáky křičely ve snaze teroristu ochránit. Jeden voják je násilím odstrčil a příslušník za ním na bin Ládina vystřelil. Zasáhl ho do hrudi a do hlavy.

Členové bezpečnostní rady státu v čele s Obamou a prezidentovi poradci v Bílém domě záhy dostali kódovanou jednoslovnou zprávu: „Geronimo“. Znamenala, že bin Ládin byl nalezen a zabit.

S tím, jak část jednotky SEAL začala tělo kvůli identifikování fotografovat, jejich kolegové na polici u dveří našli ležet pušku AK-47 a pistoli Makarov. Bin Ládin se jich ani nedotkl, napsala AP. Později se ukázalo, že to nebyly jediné zbraně v domě.

Zničit vrtulník trvalo

Akce trvala asi 15 minut, dalších 23 minut potřebovali Američané na zničení poškozeného vrtulníku, přičemž museli dostat z dosahu devět žen a 18 dětí, které v domě objevili. Následně přiletěl jeden z připravených Chinooků, do něhož bylo naloženo bin Ládinovo tělo, posádka z první helikoptéry, zbraně, dokumenty a další materiál nalezený v domě. Potom se vrtulníky vrátily na základnu Bagram v Afghánistánu.

Tělo bin Ládina bylo ale hned letecky přepraveno na letadlovou loď, jehož posádka ho pohřbila do moře.

Prezident Obama se později údajně neptal, kdo bin Ládina zabil, pouze každému příslušníkovi osobně poděkoval.

Tým čeká za pár týdnů návrat k výcviku a za několik měsíců nové nasazení za oceánem, uzavřela AP.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám