Hlavní obsah

Bin Ládin jmenoval nového velitele Al-Káidy proti Západu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf teroristické sítě Al-Káida Usáma bin Ládin jmenoval jejího nového velitele pro bojové operace proti Západu. Ve čtvrtek o tom s odkazem na pákistánské a americké zdroje informoval britský deník The Daily Telegraph.

Článek

Západní zpravodajské služby nového velitele znají pod jménem Saíf al-Adel nebo také Meč spravedlivých. V minulosti se v souvislosti s tímto třetím nejvýše postaveným mužem Al-Káidy psalo, že pochází z Egypta a žije pod dohledem v Teheránu. Letos v dubnu ho Íránci i s rodinou propustili a al-Adel se připojil k Al-Káidě, jejíhož šéfa bin Ládina v roce 2002 kritizoval.

Al-Adel má stát i za balíčky s výbušninami objevenými předminulý týden v letadlech ve Velké Británii a Dubaji. [celá zpráva]

„Jeho strategií je vést množství malých operací s použitím jakýchkoliv zdrojů a s jakýmikoliv spojenci, kteří jsou k dispozici,“ citoval britský list pákistánského odborníka na terorismus s tím, že strategie využívá slabých režimů v zemích jako je Somálsko a Jemen.

To, že al-Adel upřednostňuje strategii častějších útoků menšího rozsahu spíše než jednoho velkolepého úderu, potvrdil i zdroj z americké rozvědky, a s tvrzením, že teroristé Al-Káidy, které donedávna držel Írán, se stěhují do Jemenu, přišel ve čtvrtek též kuvajtský list Al-Kabás s odvoláním na západní zpravodajské služby. Z Jemenu byly koneckonců odeslány balíčky objevené v letadlech.

Al-Adel měl též v roce 2005 stát za dokumentem Al-Káidy, který zmiňoval, že dosavadní akce neuspěly proto, že byly nahodilé povahy. Prohlášení rovněž vyzývalo k utvoření islámského kalifátu.

Reklama

Výběr článků

Načítám