Hlavní obsah

Bin Ládin chtěl, aby se jeho děti odstěhovaly na Západ

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdejší šéf teroristické sítě Al-Káida Usáma bin Ládin nechtěl, aby jeho děti šly v jeho šlépějích a vedly ozbrojený džihád. Podle slov Usámova jemenského švagra si přál, aby potomci studovali v Evropě či v USA, usadili se tam a žili v míru.

Foto: Profimedia.cz

Usáma bin Ládin na archivním snímku

Článek

„Říkal svým dětem a vnukům: ‘Běžte do Evropy a Ameriky a získejte tam dobré vzdělání. Musíte se učit, žít v míru a ne dělat to, co jsem dělal já,“ citoval bin Ládina bratr teroristovy páté ženy, Jemenky Amal. Zakaria Al-Sadah to řekl britskému nedělníku Sunday Times.

Bin Ládina zabilo loni v květnu americké komando v jeho domě v pákistánském Abbottábádu. Usáma tam několik let žil i s třemi ženami a devíti dětmi.

Al-Sadah viděl sestru, která byla při zásahu střelena do kolena, poprvé až v listopadu. Některé děti jsou podle něj bin Ládinovými vnoučaty. Část z nich stále zadržuje pákistánská tajná služba (ISI) v třípokojovém bytě v Islámábádu.

Pákistán v říjnu oznámil zrušení zákazu cestování pro příslušníky bin Ládinovy rodiny. Když ale Al-Sadah o měsíc později dorazil do Islámábádu, aby sestru s dětmi odvezl, pákistánské úřady mu to nedovolily.

„Ty děti viděly, jak jim zabíjejí otce. Potřebují láskyplné prostředí, ne vězení, ať už si o jejich otci myslíte, co chcete,“ prohlásil Al-Sadah.

Reklama

Související články

Al-Káidu drží pohromadě už jen dva muži

Velení teroristické sítě Al-Káida sestává už jen ze dvou mužů, jejichž dopadení či zneškodnění bude mít pro organizaci ničivé následky. Deníku The Washington...

Výběr článků

Načítám