Hlavní obsah

Bezpečnostní síly v Tunisku při protestech i znásilňovaly

– Tunis

Bezpečnostní síly loajální vůči tuniskému prezidentovi se minulý měsíc v průběhu lidového povstání proti němu na obyvatelích Tuniska dopouštěly zabíjení, znásilňování a drancování. Podle agentury AP to ve středu oznámila humanitární organizace sdružující tuniské ženy.

Článek

Osm členek Asociace tuniských demokratických žen se v době před vyhnáním prezidenta Zína Abidína bin Alího ze země vypravily do středisek nepokojů. Ve městech Kaserín, Rdžeb, Tála a v lokalitě v provincii Sídí Bú Zíd sledovaly dění a hovořily s oběťmi a jejich rodinami.

Bezpečnostní síly se tu podle nich dopouštěly "krutých útoků, mučení, loupeží, znásilňování a útoků na domy". Ostřelovači a jednotky obávaných brigád veřejného pořádku prý stříleli i do smutečních shromáždění na pohřbech.

Skupina chce ve vyšetřování pokračovat také v dalších městech, než zveřejní své závěry.

Násilnosti zkoumá přechodná vláda

Podle mise OSN v Tunisku během nepokojů přišlo o život nejméně 219 lidí. Jsou mezi nimi také desítky vězňů, kteří zemřeli při požáru káznice.

Přechodná vláda, sestavená po odchodu prezidenta ze země, jmenovala vlastní panel pro vyšetřování násilností. Jeho závěry zatím zveřejněny nebyly.

Prezident bin Alí za 23 let u moci čelil nařčení ze systematických represí, mučení politických vězňů a korupce. Oponenty posílal do vězení nebo nutil uchýlit se do exilu, kam pod tlakem opozice v ulicích 14. ledna odešel sám.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám