Hlavní obsah

Barmští mniši utíkají z Rangúnu

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RANGÚN

Stovky mnichů se pokoušejí utéci z největšího barmského města Rangúnu poté, co junta silou rozdrtila protivládní demonstrace. Zatýkání nadále pokračuje, přes noc na středu bylo při razii v pagodě zatčeno na 25 mnichů.

Článek

Při rozhánění demonstrací a raziích v klášterech byly zatčeny už stovky lidí. Mnozí ze zatčených mnichů byli podle svědků odvezeni do věznic a táborů na severu země.

Mniši, kteří stáli v centru protestů, se nyní snaží opustit Rangún. Mnozí čekají na stanicích autobusů, ovšem většinou marně, protože řidiči autobusů je odmítají vzít ze strachu, že by jim nebylo umožněno natankovat benzín. Nejvíce je jich proto na nádražích.

Kvůli velkému počtu nezvěstných vysoká představitelka OSN Louise Arbourová vyzvala juntu, aby poskytla "přesné a ověřitelné informace" o počtu mrtvých a zraněných, i to, "kam, a v jakém stavu, byli převezeni." Zatím se uvádí asi deset obětí zásahů, počet však může být i vyšší, opozcie zveřejnila v pondělí záběry mrtvého mnicha,  jehož tělo plulo v řece. Mezi mrtvými je i japonský fotograf.

V zahraničí hledá azyl jeden z policistů, jenž dezertoval před zásahem proti demonstrujícím mnichům, který začal minulý týden. "Znal jsem plán bít a střílet mnichy. Kdybych zůstal, měl bych uposlechnout příkazu. Protože jsem buddhista, nechci mnichy zabíjet," sdělil.

Reklama

Související témata:

Související články

Barma vyhlásila zákaz vycházení

Barmská vláda v úterý večer vyhlásila v zemi na následujících 60 dní zákaz vycházení mezi devátou hodinou večer a pátou hodinou ranní. Vyhlásila také zákaz...

Výběr článků

Načítám