Hlavní obsah

Barmský soud zamítl odvolání reportérů Reuters, potvrdil jim sedmileté tresty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rangún

Odvolací soud v Barmě v pátek potvrdil rozsudek nad dvěma barmskými novináři pracujícími pro agenturu Reuters, kteří byli loni v září odsouzeni k sedmiletému vězení za neoprávněné držení tajných státních dokumentů. Novináři psali o pronásledování muslimských Rohingů.

Foto: Ann Wang, Reuters

Manželky odsouzených novinářů agentury Reuters.

Článek

„Byl to přiměřený trest,“ prohlásil soudce Aun Nain k zářijovému verdiktu soudu nižší instance, který loni poslal žurnalisty na sedm let do vězení. [celá zpráva]

Soudce dodal, že novináři – osmadvacetiletý Ťjo Sou U a dvaatřicetiletý Wa Lone – nepředložili dostatek důkazů, aby prokázali svou nevinu. Odsouzeni byli za neoprávněné držení tajných státních dokumentů.

Reportéři byli zadrženi 12. prosince 2017 na předměstí Rangúnu poté, co se sešli se dvěma policisty, kteří působili v barmském Arakanském státě, kde jsou bezpečnostní složky obviňovány z porušování lidských práv při tažení proti muslimské menšině Rohingů.

Novináři tvrdí, že jsou nevinní

Oba muži trvají na své nevině a tvrdí, že jim dokumenty podstrčili sami policisté. Tuto výpověď překvapivě potvrdil jeden ze svědků, policista Mou Yan Nain.

Podle agentury Reuters má nyní obhajoba možnost dovolat se k barmskému nejvyššímu soudu. Obhájce Than Zo Aun po pátečním soudním jednání prohlásil, že obhajoba tuto možnost s novináři projedná. „Rozsudek nás velmi zklamal,“ dodal.

„Dnešní verdikt je další nespravedlivostí, které Ťjo Sou U a Wa Lone čelí. Zůstávají za mřížemi z jediného důvodu: ti, kdo jsou u moci, chtějí zatajit pravdu,“ prohlásil šéfredaktor agentury Reuters Stephen Adler.

Z Arakanského státu na západě Barmy uprchlo kvůli násilnostem barmské armády od loňského srpna do sousedního Bangladéše přes 700 000 Rohingů. OSN operace barmské armády, které spustil útok rohingských povstalců na stanoviště policie v Arakanském státě, označila za etnickou čistku. Novináři Ťjo Sou U a Wa Lone před svým zatčením zdokumentovali případ masakru v rohingské vesnici Indin, kvůli kterému bylo pak sedm barmských vojáků odsouzeno k šesti až deseti rokům vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám