Hlavní obsah

Barmská junta si konečně všimla rozsahu katastrofy a vyhlásila smutek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MYANMAR

Osmnáct dní poté, co jižní pobřeží Barmy zpustošil cyklón Nargis, vyhlásila v úterý vládnoucí vojenská junta třídenní smutek. Vlajky visící na půl žerdi a připomínají katastrofu, při níž i podle barmských údajů zahynulo 78 000 lidí a dalších 56 000 zůstává nezvěstných.

Foto: Reuters

Barmský chlapec ve vesnici zničené cykonem Nargis

Článek

Vyhlášení celostátního smutku je dalším signálem, že barmská junta si začíná připouštět rozsah katastrofy. V pondělí vyjádřila i souhlas působením zahraničních záchranářských týmů v zemi, byť s řadou omezení. Musejí být organizovány sousedními zeměmi z jihovýchodní Asie.

Junta si nepřeje, aby se v zemi volně pohybovali lidé ze západních zemí. Dodávky od západních humanitárních organizací Barma přijme, ale západní humanitární organizace ji nebudou moci přímo distribuovat.

Velká Bitánie krok Barmy přivítala, ale vyzvala k větší pružnosti. Barma přijímá humanitární pomoc dodávanou letadly, ale americké, britské a francouzské lodě s pomocí nemohou přirazit ke břehům přímo v postižených oblastech.

Situace v oblasti delty Iravady je nadále katastrofální. Mnoho vesnic bylo cyklónem smeteno a do řady oblastí se ani po dvou týdnech ještě žádní záchranáři nedostali. V oblasti silně prší, lidé přitom nemají žádnou možnost se před deštěm schovat.

Podle OSN cyklón postihl asi 2,5 miliónu obyvatel Barmy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám