Hlavní obsah

Barma přiznala tři tisíce zatčených

Novinky, CNN,
RANGÚN/PEKING/TOKIO

Barmská junta ve středu uvedla, že při potlačení nedávných demonstrací buddhistických mnichů a jejich příznivců zadržela tři tisíce lidí, což je o polovinu více než tvrdila dříve. Pět set je jich stále ve vazbě.

Článek

Barmský vládní list Nové světlo Myanmaru otiskl prohlášení junty, že při potlačení demonstrací 25. a 26. září bylo zatčeno 2927 osob, což je více než stát dosud přiznával. Naposled připustil 2100 zatčených, ale dlouho trval na pouhé tisícovce. Asi pět set zadržených je stále ve vazbě.

List současně oznámil, že represe budou pokračovat."Ti kdož vedli, byli zapojeni nebo podporovali nepokoje, které byly potlačeny v září, byli předvoláni a jsou vyslýcháni. Ti, kteří by měli být propuštěni, budou propuštěni," píše se ve vládním prohlášení. Po každém, kdo je popuštěn z vazby je požadováno, aby podepsal "slib".

Ani nyní uvedené číslo zadržených nemusí být konečné, diplomaté odhadovali počty zatčených na 3000 až 6000, představitelé opozice dokonce hovořili o deseti tisíci zadržených

Japonsko zastavilo pomoc Barmě

V úterý Japonsko oznámilo, že ruší humanitární projekt v hodnotě téměř pěti miliónů dolarů na pomoc Barmě. Tokio tak reagovalo na krvavý zásah barmské junty proti z protestům, při nichž byl zastřelen japonský fotograf Kendži Nagai. Byl jednou z deseti přiznaných obětí. Video ukázalo, že Nagaie voják zastřeli zblízka a že nebyl zasažen zbloudilou kulkou, jak tvrdila junta.

Zvláštní vyslanec OSN Ibrahim Gambari, který navštívil Barmu a jednal i s nejvyšším představitelem junty generálem Thanem Šweiem, vyzval asijské národy, aby nepodporovaly barmský režim. Čína, která Barmu dlouhodobě podporuje, uvedla, že stojí za Gambariho misí, čímž vytvořila tlak na juntu, která už nepokračuje v masovém zatýkání a tvrdých akcích. Na sjezdu čínských komunistů ministr zahraničí uvedl, že klid v zemi "je výsledkem tvrdé práce a spolupráce všech stran".

Kvůli postoji Číny však nebyly na režim Thana Šweie uvaleny žádné sankce, protože by je Čína zablokovala. Jako stálý člen Rady bezpečnosti OSN má právo veta, takže byl zásah na půdě OSN jen odsouzen a režim byl vyzván,aby propustil zadržované.

Reklama

Související témata:

Související články

Barmská policie zasáhla proti mnichům

Barmská policie přes noc na čtvrtek pokračovala v tvrdém postupu proti buddhistickým mnichům s cílem ukončit pokračující protesty. Vnikla do několika klášterů...

Výběr článků

Načítám