Hlavní obsah

Bali ohlásilo dvě úmrtí na ptačí chřipku

Novinky, DPA, ČTK, aš, Herald Sun
JAKARTA

Na Bali podlehly ptačí chřipce 29letá žena a její pětiletá dcera. Staly se tak prvními oběťmi viru H5N1 na tomto turisty oblíbeném ostrově. Počet lidských obětí viru tak v Indonésii vzrostl na 83. Indonéské ministerstvo zdravotnictví v pondělí potvrdilo, že obě oběti byly nakažené virem H5N1.

Článek

Žena zemřela v neděli a už první testy ukázaly nákazu virem H5N1. Její dcera zemřela už 3. srpna poté, co si hrála s nakaženými kuřaty. "Obě byly pozitivní, ukázaly to testy v Eikmanově Institutu i na ministerstvu zdravotnictví," uvedl Baju Krišnamurti, který stojí v čele indonéského národního výboru pro ptačí chřipku.

Testy potvrdily nákazu i u kuřat, s nimž přišla do styku dcera. Ve vesnici uhynula v posledních týdnech řada kurů. Nákaza se šířila, protože vesničané uhynulé kusy nespalovali, buď je zakopávali, nebo jimi krmili prasata.

U ženy se objevily první příznaky nemoci před více než týdnem, ale teprve šest dnů poté  - v pátek - byla hospitalizována. To už bylo pozdě a žena podlehla mnohačetnému selhání orgánů.

Balijské úřady zdůraznily, že žena pocházela ze severozápadu ostrova, z oblasti, která je vzdálená od hlavních turistických center. Bali je oblíbenou turistickou destinací.

V Indonésii si nemoc vyžádala dosud nejvíce obětí. Druhým nejpostiženějším státem je Vietnam, kde se 45 obětí stala 31. července 22letá žena. Byl to první případ úmrtí v zemi po více než měsíci.

Reklama

Související témata:

Související články

Indonésie má již 73. oběť ptačí chřipky

Indonésie ohlásila už 73. úmrtí na ptačí chřipku. Obětí se stala patnáctiletá dívka z Jakarty, která zemřela ve čtvrtek. Oznámily to tamní zdravotnické zdroje....

Ptačí chřipka se rozšířila i do Ghany

Ghana je další africkou zemí, kde se objevil virus ptačí chřipky H5N1, který je přenosný na člověka. Jeho výskyt v zemi potvrdila ve středu Světová...

Výběr článků

Načítám