Hlavní obsah

Babička s vnukem přežila v Japonsku pod troskami devět dní

– Išinomaki • Aktualizováno

Devět dní po katastrofálním zemětřesení se v neděli podařilo v Japonsku zpod trosek vyprostit dva přeživší. V troskách byla osmdesátiletá žena a její šestnáctiletý vnuk, uvedla japonská televize NHK.

Článek

Zpod trosek byli ve městě Išinomaki v prefektuře Mijagi vytaženi osmdesátiletá žena a šestnáctiletý chlapec. Podle záchranářů reagovali na jejich činnost při záchranných pracích a dokonce komunikovali. Vrtulníkem je přepravili do nemocnice. Jsou velmi zesláblí a mladík je i podchlazený.

Oba se živili jogurty a dalšími potravinami, které zůstaly v lednici zničeného domu. Chlapec, jenž uvízl v troskách střechy domu, volal o pomoc a právě jeho našli záchranáři prvního. Uvnitř poničeného objektu pak objevili i jeho babičku.

Zemětřesení z 11. března si vyžádalo podle oficiálních údajů už 8133 obětí, dalších 12 272 osob je pohřešováno.

Jen v prefektuře Mijagi zahynulo 4882 lidí, předpokládá se ale, že tam mohlo zahynout přes 15 000 obyvatel. V Išinomaki ani nebyl stanoven rozsah škod, očekává se, že ve městě mohlo zemřít 10 000 osob.

Zemětřesení mělo sílu devět stupňů Richterovy škály a následovala po něm vlna tsunami, která pronikla do vzdálenosti několik kilometrů od pobřeží.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám