Hlavní obsah

Australští vojáci pili pivo z protézy zabitého člena Tálibánu

Novinky, Alex Švamberk
Canberra

Skandál kolem brutálního postupu australských vojáků v Afghánistánu podtrhla fotografie příslušníka speciálních sil, jak pije pivo z protézy zabitého příslušníka Tálibánu. Zveřejnila ji australská mutace listu The Guardian. Publikovala ji v době, kdy Austrálie a Nový Zéland požadují omluvu od Číny za koláž s australským vojákem držícím nůž na krku afgánského dítěte.

Foto: theguardian.com

Článek

Voják, který je vyfotografován, jak pije z protézy, je stále ještě příslušníkem australských speciálních sil, uvedl list The Guardian. Snímek byl pořízen v roce 2009 v neoficiálním baru Fat Lady´s Arm, který fungoval na australské základně v hlavním městě provincie Uruzgán Tarin Kowtu. Fotografie potvrzuje starší zprávy, že protéza sloužila jako nádoba na pití.

Někteří vojáci vypověděli, že popíjení z protézy důstojníci nejen tolerovali, ale také se ho účastnili. Jednalo se přitom o válečnou trofej, kterou si nesmějí australští vojáci odnést z bojiště a nechávat si ji. Podle paragrafu 268.81 je takový čin možné trestat až dvaceti lety ve vězení, uvedl bývalý vojenský právník Glenn Kolomeitz.

Další snímek. který Guardian získal, zachycuje dva vojáky, kteří s protézou zřejmě tančí.

Podle zjištění listu patřila protéza muži, který byl podezřelý ze spolupráce s Tálibánem. Byl zabit v dubnu 2009 při operaci australských speciálních sil v komplexu tunelů Karakan v Uruzgánu. Vojáci si protézu odnesli a pak byla v baru Fat Lady´s Arms, kde se z ní napřed pilo a pak byla připevněna na dřevěnou desku spolu se železným křížem, tedy s nacistickým vyznamenáním.

Podle jednoho bývalého příslušníka jednotky si protézu vozili na každé místo, kam byli vysláni, a i později se z ní občas pilo. Dodal, že důstojníci bar navštěvovali především v době oslav dne Anzac připomínajícího nasazení australských a novozélandských vojáků u Galipoli za první světové války.

V Austrálii jdou po lidech, kteří zveřejnili, jak vojáci v Afghánistánu zabíjeli civilisty

Svět

Existenci protézy, z níž se pilo, zmiňovala různá australská média včetně stanice ABC, ovšem bez obrázků. Breretonova zpráva popisující zabíjení civilistů ze strany australských vojáků v Afghánistánu se o ní nezmiňovala a nepsala ani o dalších případných trofejích. Zmiňovala však existenci baru Fat Lady´s Arms jako případ etického selhání velení.

Možné zločiny australských vojáků

Podle zpráv se v neschváleném baru porušovaly normy, mimo jiné se v něm popíjelo v době operací, nedbalo se na správnou úpravu výstroje ani na osobní hygienu a předepsané normy chování.

Breretonova zpráva doporučila, aby 19 příslušníků australských speciálních sil nasazených v Afghánistánu bylo vyšetřováno policií kvůli vraždám 39 vězňů a civilistů a další dva kvůli krutému zacházení se dvěma dalšími Afghánci. Dalších 25 je podezřelých z vážných zločinů.

Australským vojákům hrozí propuštění kvůli vraždám v Afghánistánu

Svět

Doporučení zprávy vyvolalo velké pobouření zejména mezi příslušníky australských sil nasazených v Afghánistánu. Výrazně taky poškodila image země, čehož využila Čína. Ta zveřejnila koláž australského vojáka s nožem na krku afghánského dítěte. Austrálie i Nový Zéland proti fotografii protestovaly a požadovaly od Číny omluvu. To Peking odmítl.

Čína zveřejnila podvrženou fotografii australského vojáka vraždícího dítě

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám