Hlavní obsah

Australský vězeň vyřezal vojákovi do hlavy slogan používaný Islámským státem

Sydney

Svého čtyřicetiletého spoluvězně, bývalého vojáka, těžce zranil osmnáctiletý sympatizant Islámského státu. Do hlavy mu ve čtvrtek vyřezal zkratku E4E (angl. an eye for an eye) zastupující heslo oko za oko, které často používá Islámský stát.

Foto: Profimedia.cz

Věznice Boggo v australském Brisbane (ilustrační foto)

Článek

Osmnáctiletý vězeň Bourhan Hraichie nezveřejněné etnicity zaútočil na spoluvězně ve věznici Mid North Coast v Kempsey severně od Sydney. Nejenže ho pořezal, napadeného také poléval horkou vodou. Pak zavolal dozorce, kteří přivolali záchranáře.

Čtyřicetiletý napadený muž byl převezen do nemocnice na základně Port Macquarie v kritickém stavu, nyní je jeho stav stabilizovaný.

„Je to docela hrůzné dílo, skoro jako mučení,“ řekl šéf vězeňské služby z Unie veřejných služeb Steve McMahon. Podle něj byli zaměstnanci věznice šokováni nevyprovokovaným útokem.

Útok na vojáka

Podle Syndey Morning Heraldu byl napadený bývalým příslušníkem australské armády. Potvrdil to ředitel vězeňské služby Nového Jižního Walesu Peter Severin: „Skutečnost, že to byl bývalý příslušník Australských obranných sil, zvyšuje obavy.“

Podle médií voják dřív sloužil na Východním Timoru. To ale zpochybnil David Elliot, který má ve vládě Nového Jižního Walesu na starosti věznice. Podle něj to však nehraje roli. „Je důležité zmínit, že minulost (napadeného) nic nemění na vážnosti incidentu,“ uvedl.

Mladík, u něhož byla v cele už dříve objevena podomácku vyrobená vlajka Islámského státu, byl obviněn z vážného ublížení na zdraví.

Podivné jednání vedení věznice

Vedení věznice, jejíž ředitel byl suspendován, je vyšetřováno kvůli tomu, že se útočník dostal do stejné cely s napadeným.

Útočník byl považován za nebezpečného a měl být nejpřísněji střežen, zatímco napadený patřil do opačné skupiny vězňů vyžadujících minimální ostrahu.

Elliot i Severin zdůraznili, že se oba se neměli dostat do jedné cely.

Austrálie a Východní Timor 

Převážně křesťanský Východní Timor vyhlásil jednostranně nezávislost na muslimské Indonésii v roce 1975, ale ta okamžitě vojensky zasáhla.

Válka trvala do roku 1999, kdy do země vstoupily mezinárodní síly INTERFET, vedené Austrálií. OSN uznala nezávislost Východního Timoru v roce 2002.

Související téma:

Foto: ČTK/AP

Bojovníci Islámského státu v Sýrii. Ilustrační foto

Austrálie také plánovala na Východním Timoru zřídit detenční tábor pro ilegální imigranty mířící do Austrálie. Východní Timor to v roce 2009 odmítl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám