Hlavní obsah

Australské požáry zabily až miliardu zvířat. Desítky druhů včetně ptakopyska v ohrožení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Austrálie identifikovala 113 živočišných druhů, které potřebují po ničivých požárech naléhavou pomoc. Většina z nich přišla o nejméně 30 procent svého přirozeného prostředí. Nejpočetnější skupiny na seznamu tvoří korýši, plazi, savci, ryby a ptáci. Mimořádně rozsáhlé požáry sužovaly Austrálii od září. O život připravily 33 lidí a hovoří se až o miliardě mrtvých zvířat.

Foto: Profimedia.cz

Ptakopysk

Článek

Seznam zveřejněný v úterý sestavili vládní odborníci, kteří také konstatovali potěšitelný fakt, že žádný druh nebyl zcela vyhuben.

Na seznamu těch, jimž je potřeba poskytnout urychleně pomoc, je 22 druhů korýšů, 20 druhů plazů a 19 druhů savců, 17 druhů žab i ryb, 13 druhů ptáků a pět druhů hmyzu.

Obří růžový slimák se plazí po vyprahlé Austrálii požárům navzdory

Koktejl

Ze savců je zvláštní pozornost potřeba věnovat koalům a zejména několika druhům vakomyší včetně ostrovní vakomyši Aitkenově, dále vakoplchu trpasličímu či vačnatému kunovcovi velkému. Ohrožen je však i ptakopysk podivný.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ptakopysk podivný se podle vědců stává ohroženým druhemVideo: Reuters

Pomoc však nepotřebují jen vačnatci, ale třeba také tři druhy malých myšek.

Mezi ptáky jsou ohroženi zejména nelétaví papoušci, jako je papoušek zemní, dále primitivní pěvec křováček rezavý nebo medosavka žlutočerná.

Ohnivé peklo v Austrálii zahubilo přes dva tisíce koal

Zahraniční

Z plazů jsou především v ohrožení různé druhy scinků, což je početná čeleď plazů, z nichž někteří ztratili končetiny. Na seznamu je jich jedenáct. Pomoc potřebují i tři druhy gekonů a několik druhů želv a korálovcovitých hadů.

Z ryb jsou nejohroženější sladkovodní galaxie, pomoc potřebuje nejméně 10 druhů, problémem u ryb je, že nejsou ještě všechny druhy popsány.

Ptakopysk se kvůli suchu stává v Austrálii ohroženým druhem, varují vědci

Věda a školy

Ministryně životního prostředí Sussan Leyová řekla, že se seznam bude dále doplňovat a přibudou na něm informace o bezobratlých a o rostlinstvu. Zjišťování stavu komplikují ohně, které někde přetrvávají, a také doutnající půda.

„I když je povzbudivé, že na některých vyhořelých místech byly pozorovány ohrožené druhy zvířat, není ještě bezpečné na některá z nich vstupovat, takže nelze získat detailnější informace,” dodala Leyová.

Požáry v Austrálii ohrožují další vzácné druhy živočichů včetně plazů a žab

Svět

Odborníci ve své zprávě uvádějí, že před požáry bylo mnoho druhů považováno za dobře ochráněné a nebyly řazeny k ohroženým. „Ale teď přišly o velkou část svého přirozeného prostředí a mohou být ohrožené,” napsali.

Profesor Chris Dickman už na začátku ledna uvedl, že při požárech mohlo zahynout více než miliarda zvířat, z toho 800 milionů v nejvíce postiženém Novém Jižním Walesu.

Austrálie v lednu oznámila, že poskytne na obnovu poničené přírody 50 milionů australských dolarů (750 milionů korun). Peníze jsou určeny hlavně na ošetření poraněných zvířat, na doplnění potravy volně žijící zvěře a také na programy kontroly stavu škůdců.

Reklama

Výběr článků

Načítám