Hlavní obsah

Austrálie vyzvala k evakuaci čtvrt milionu lidí, velebí statečné a nezaplatitelné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Australská vláda vyzvala v pátek bezmála čtvrt milionu obyvatel k evakuaci před požáry, jejichž nebezpečí umocňuje nová vlna veder spojená se silným větrem. Kvůli očekávanému zhoršení situace byla povolána armáda, uvedl podle agentury Reuters premiér Scott Morrison.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Kouř stoupá požáru v australkém Eden Woodchip Mill

Článek

„Konec krize a této katastrofy je stále hodně daleko,” prohlásil Morrison. Podle premiérky Nového Jižního Walesu Gladys Berejiklianové bude až v sobotu ráno jasné, jak velké škody nyní oheň napáchal.

Proti Morrisonovi v pátek demonstrovaly po celé zemi desítky tisíc lidí, zatímco hasiči se dlouho do noci snažili před větrem hnaným ohněm ochránit ohrožená města a vesnice.

Australského premiéra Scotta Morrisona tepe kritika za nezvládání krize, a to nejen kvůli jeho dovolené na Havaji. Na otázku, jak dlouho budou ještě dobrovolní hasiči riskovat životy bez jakékoli mzdy, loni v prosinci odpověděl: „Oni tam přece chtějí být!“ Později jim slíbil odškodné šest tisíc australských dolarů (93 590 korun).

Ocenění hrdinů

Dvacetiměsíční Harvey Keaton sice ještě cumlá dudlík, avšak jeho matka ho přesto na otcův pohřeb oblékla do na míru ušité košilky slavnostního stejnokroje australských hasičů. Paul Baxter, velitel sboru státu Nový Jižní Wales, s vlhkýma očima na ni Harveymu připnul vyznamenání za otcovu statečnost.

Kolem se tísní nejen příbuzní a známí, ale i úplně cizí lidé. Dorazily jich stovky. Přišli vzdát hold nejen Geoffreymu, Harveyho otci, ale všem 200 tisícům dobrovolníků, kteří jako jediní stojí proti ohni. Ve dne v noci, do vyčerpání. Stejně jako v New Yorku po 11. září 2001 i na nejmenším kontinentě jim právem náleží respekt a vděk těch ostatních.

Hasiči po tlakem

Nejinak tomu bylo ani při posledním rozloučení s Andre­wem O’Dwyerem, Keatonovým parťákem. Před rakví si jeho rovněž 20měsíční dcerka Charlotte nasadila na hlavu otcovu přilbu. Záběry obletěly svět.

Hasičku Brigitte Lewisovou připravilo ohnivé peklo o dům na severozápadním předměstí Sydney. To ji zatvrdilo. „Včera si naše brigáda užila delší přestávku. První od října,“ přiznává.

Své kolegy považuje za rodinu. Pojí je neotřesitelné kamarádství, povzbuzují se, sdílejí smutek i beznaděj.

„To vše mi však účty nezaplatí,“ posteskne si tato zdravotní sestra, která se na pracovišti, úrazovém oddělení kliniky v Sydney, naposledy ukázala před dvanácti týdny.

Scházejí se miliony

Neville Stewart, šéf hasičů na předměstí Melbourne, zná boj s hořící buší jako své boty už dobrých dvacet let. „Letošek je opravdu výjimečný. Jindy řádění plamenů zesílí až v polovině ledna, teď tomu bylo už počátkem loňského prosince,“ upozorňuje.

Stewart, povoláním klempíř, považuje dobrovolníky za lepší než profesionály. „Profíci jsou příliš drazí, navíc kromě letních zásahů vyjíždějí do akce jen třikrát čtyřikrát do roka.“

Foto: Didj Mick Hopkins, Reuters

Letadlo zasahuje proti požárům v Austrálii.

Zaměstnavatelé mají povinnost dobrovolného hasiče v případě potřeby uvolnit z práce. Už několik let jim hrozí pokuta, pokud by propustili zaměstnance, který musel vyrazit k zásahu.

Zemí se valí vlna sbírek a dárcovství. Australská komička Celeste Barberová drží rekord: sedmatřicetiletá žena, která se proslavila především parodováním celebrit na Instagramu, kde má přes 6,6 milionu sledujících, spustila na Facebooku dobročinnou sbírku. Ve čtvrtek pokořila hranici 33 milionů amerických dolarů (750 mil. korun).

„Vydala jsem se na místo, přímo za těmi chlapci a dívkami. Jsou nezaplatitelní. Přesto sehnat nějaké peníze, to je to nejmenší, co pro ně mohu udělat,“ svěřila se britskému listu The Guardian.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám