Hlavní obsah

Australané zachránili jen několik z 87 uvízlých velryb a delfínů

Aktualizováno

Záchranářům a dobrovolníkům v západní Austrálii se v úterý podařilo vrátit zpět do moře jen několik z 87 kytovců, kteří uvízli na tamní pláži. Většina z uvízlých velryb a delfínů přes úsilí lidí však podle agentury AP nepřežila.

Článek

Záchranáři dokázali odtáhnout do hlubších vod zálivu Hamelin, ale velryby byly zřejmě dezorientované a snažily se vrátit na pobřeží. Podle Laury Sinclairové, spolupracovnice ministerstva pro životní prostředí, to není neobvyklá situace. "Snažíme se je odvést dále od pobřeží. Pokud by jen jedna uvízla znovu, pak to bude signál pro ostatní, aby se k ní v zármutku připojily," upozornila.

Záchranáři a dobrovolníci se snaží zachránit jednu z velryb.

FOTO: ČTK/AP

Na pláži zátoky Hamelin jižně od přístavního města Perthu uvízla skupina 87 kulohlavců černých a pěti delfínů skákavých v pondělí. Jeden delfín a 72 velryb uhynuli dřív, než do odlehlé oblasti přispěla pomoc. Rozbouřené moře dovolilo záchranářům odtáhnout do vody jen čtyři velryby a čtyři delfíny.

Záchranáři se snaží udržet jednu z velryb při životě.

FOTO: ČTK/AP

Zbývající kytovci byli proto naloženi na kamiony a jednotlivě převezeni do 20 kilometrů vzdálené zátoky Flinders, kde je také větší hloubka. První přišla na řadu matka s mládětem. Většina z kulohlavců byla dlouhá šest metrů a vážila 3,5 tuny.

Uhynulé velryby byly odvezeny z pláže pryč.

FOTO: ČTK/AP

Uvízlí kytovci obvykle zemřou na dehydrataci, přehřátí nebo kvůli své velké váze. Ta může způsobit rozdrcení jejich vnitřních orgánů, jakmile je přestane nadnášet jejich přirozený živel. V Austrálii jsou pravidelně uvízlí kytovci nacházeni v Tasmánii u jihovýchodních břehů.

Naposledy tento měsíc se podařilo z více než 200 těchto mořských živočichů uvízlých na tasmanské pláži zachránit sotva čtvrtinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám