Hlavní obsah

Atentátník zabil v Pákistánu 26 lidi

Islámábád
Aktualizováno

Na 26 stoupl počet obětí čtvrtečního atentátu na severozápadě Pákistánu před policejní stanicí ve městě Hangu. Dalších 56 bylo zraněno, uvedla AP. Bomba byla ukryta v automobilu.

Článek

„Byl to sebevražedný atentát na policejní stanici. Atentátník odpálil auto na kontrolním stanovišti policie,“ řekl inspektor Masúd Chán Afridi. Mluvčí policie Fazal Naím k tomu dodal: „Chtěl odpálit městkou policejní stanici, ale odpálil jen auto u bariér před stanicí.“

Mezi mrtvými je mnoho policistů, většinou jde ale o civilisty, řada z nich byli hosté nedaleké restaurace. Bilance obětí se zřejmě ještě zhorší, protože někteří zranění jsou ve vážném stavu, upozornil Naím.

Podle AFP ale byla stanice částečně srovnána se zemí, což ukazuje i video. Policejní důstojník Islamuddín Chán uvedl, že mrtvých je nejméně 24 a zraněných 56. Později bylo upřesněno, že obětí je 26.

Nálož o váze 400 kilogramů byla v pickupu, který měl kabinu se dvěma řadami sedaček. K útoku se přihlásil Tálibán, který hrozil odvetou za smrt Usámy bin Ládina a už několik útoků podnikl. Ve čtvrtek však Tálibán agentuře AP tvrdil, že jde o pomstu za usmrcení pětičlenné čečenské rodiny v provincii Balúčistán minulý týden.

Hangu se nachází v kmenové oblasti při hranicích s Pákistánem, kde je mnoho radikálů. Má krvavou historii, protože v něm často propuká sektářské násilí mezi šíity a sunnity.

Útok byl podniknut jen hodinu poté, co vláda prohlásila, že použije všechny prostředky, aby vymýtila radikály, uvedl Sydney Morning Herald.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám