Hlavní obsah

Atentát na Kim Čong-nama upozornil na další hrozbu z KLDR. Chemické zbraně

– Kuala Lumpur

Vražda bratra severokorejského diktátora upozornila na další nebezpečí, jež může tato země představovat. Použití nervového jedu VX naznačuje, že kromě jaderných zbraní může mít KLDR také zbraně chemické. Podle jihokorejských expertů je možné, že Pchjongjang má 5000 tun chemických zbraní včetně VX. Malajsijská policie se nyní pokouší zjistit, odkud jed VX pocházel.

Foto: Edgar Su, Reuters

Severokorejští představitelé přijíždějí do márnice v Kuala Lumpuru

Článek

Jihokorejské ministerstvo zahraničí vyjádřilo v pátečním prohlášení svůj šok nad použitím chemické zbraně a vyzvalo mezinárodní společenství k tvrdé reakci. Pitva prokázala, že na těle Kim Čong-nama byly stopy VX. [celá zpráva]

„Použití jedu VX připomíná, že tu není jen vážná hrozba jaderného a raketového programu, ale také asymetrické hrozby, zahrnující biologické a chemické zbraně a kybernetické útoky, které jsou všechny součástí programu zbraní hromadného ničení (severokorejského) režimu,“ řekl listu The New York Times Kim Du-jon spolupracující se soulským Institutem pro studium diplomacie při Georgetownské univerzitě.

„Použitím VX na mezinárodním letišti v srdci Asie vzkázala Severní Korea jasně světu, že bude útočit na nepřátele kdekoli na světě,“ řekl singapurský expert na terorismus Rohna Gunaratna.

List New York Times spekuluje, zda použití jedu nebylo také vysláním varování světu, že KLDR má ve svém arzenálu i organofosfát VX. Na schůzce o svém jaderném programu zástupce Pchjongjangu jen tak mimochodem řekl, že mají šest náloží. Nevylučuje ani možnost, že Severní Korea ho k útoku na letišti použila proto, že ho stačí málo, za smrtící dávku se považuje 10 mg. Jde o nejúčinnější nervově-paralytický aerosol.

Pátrání po původu VX

Velkou otázkou je, jak se tato látka dostala do Malajsie, uvedla televize Al-Džazíra.

Policie kvůli jedu vyslýchá už dříve zadrženého severokorejského představitele Ri Čong-čchola, který žil několik let v Malajsii. Protože se dříve věnoval vědě, policie zjišťuje, zda byl „vycvičen a schopen“ vyrobit tuto chemikálii v laboratoři v Kuala Lumpuru, uvedla televize.

Ri Čong-čchol měl pracovat v oboru IT pro společnost Tombo Enterprise vyrábějící léky na rakovinu a rostlinné extrakty, ale nikdy pro ni doopravdy nepracoval. V KLDR se potkal se šéfem společnosti, který v Severní Koreji bavil vysoké představitele hrou na malou foukací harmoniku. Šéf firmy přiznal, že ho nenapadlo, že by Severokorejec mohl být agent. Když Ria zatýkala policie, jeho žena si prořízla hrdlo a skončila v nemocnici. [celá zpráva]

Místní bezpečností expert ale řekl AFP, že by látku nebylo těžké převést v diplomatickém zavazadle, který neprochází běžnou kontrolou.

Otázkou také, jak zvládly dvě ženy, které na letišti zaútočily, bezpečně zacházet s prudkým jedem, protože i malé množství je při vdechnutí nebo stykem s pokožkou schopno zabít dospělého člověka. Údajně neměly rukavice a Indonésanka při výpovědi uvedla, že jí bylo doporučeno, aby si je umyla. Přesto měla zdravotní problémy a zvracela. [celá zpráva]

Malajsijský ministr pro životní prostředí odsoudil použití VX při atentátu: „Jsem zděšen, že zločinci použili tak nebezpečnou chemikálii ve veřejném prostoru. Mohlo to způsobit hromadná zranění nebo mnoho mrtvých.“

KLDR není signatářem dohody zakazující chemické a biologické zbraně, mezi něž VX patří. Podle úmluvy o zákazu chemických zbraní je jeho výroba a uchovávání od roku 1993 zakázána s výjimkou omezeného množství pro výzkumné účely.

Malajsie hrozí zatčením tajemníka ambasády

Malajsie v sobotu varovala, že vydá zatykač na druhého tajemníka severokorejského velvyslanectví v Kuala Lumpuru, kterého chce vyslechnout, pokud nebude dobrovolně spolupracovat s malajsijskou policií při vyšetřování vraždy bratra vůdce KLDR Kim Čong-nama.

Diplomat dostane „rozumně dlouhou dobu”, aby přišel sám, než policie podnikne další kroky, uvedla podle agentury Reuters náčelník policie malajsijského státu Selangor Datuk Abdul Samah Mat.

Pokud se Hjon Kwang-song nedostaví sám, bude v souladu s malajsijským právem vyzván, aby se dostavil k výslechu u vyšetřovacího týmu: „Pokud by poté nepřišel, pak přejdeme k dalšímu kroku v podobě vydání zatykače,” řekl náčelník novinářům. Není ovšem jasné, zda by Hjon mohl být zatčen vzhledem k tomu, že má diplomatickou imunitu.

O záměru vyslechnout Hjona informovala malajsijská policie už ve středu.

V souvislosti s vraždou Kim Čong-nama chce policie vyslechnout osm Severokorejců včetně Hjona. Jednoho z nich už malajsijská policie zadržela, o čtyřech se předpokládá, že uprchli do KLDR, dva jsou stále v Malajsii a osud posledního není jasný.

Reklama

Související články

Kima zabili zakázaným bojovým plynem VX

Bratr severokorejského vůdce Kim Čong-una byl zabit prudce jedovatým nervovým plynem metylfosfinátem čili bojovou látkou VX, která je na seznamu chemických...

Výběr článků

Načítám