Hlavní obsah

Atentát na autobus na Srí Lance si vyžádal přes 20 mrtvých

COLOMBO
Aktualizováno

Terčem pumového atentátu se ve středu ráno stal autobus na Srí Lance. Exploze bomby u města Buttala zabila nejméně 26 lidi, dalších 67 osob bylo zraněno. Atentát se připisuje tamilským separatistům.

Článek

Atentátníci po výbuchu nadzemní miny typu claymore začali na autobus střílet z ručních zbraní. V autobusu přitom cestovali i školáci. Ve stejné oblasti ležící 200 kilometrů jihovýchodně od Colomba navíc výbuch bomby zranil i tři vojáky jedoucí v armádním nákladním vozidle.

Atentáty se připisují tamilským separatistům z organizace Tygři osvobození tamilského Ilamu. Ve středu vyprší příměří, které uzavřela ostrovní vláda s tamilskými povstalci.

Příměří, uzavřené před šesti lety a obnovené před půl rokem, však ani jedna ze stran nedodržovala. Armáda pokračovala v útocích na separatisty a vytlačovala je jak na východě, tak i na severu země. Vláda tvrdí, že domluvené příměří, které Tamilové také nedodržovali, mělo poskytnout separatistům jen čas, aby se zformovali, a proto nepřestala s útoky. Proto příměří na začátku ledna vypověděla.

Mina typu Claymore

Šrapnelová mina typu Claymore je určena k útokům na živou sílu a nepancéřovaná nebo jen lehce pancéřovaná vozidla. Od ostatních nástražných min se liší tím, že je nadzemní a vzhledem ke svému tvaru zasahuje jen vybraný prostor.

Náplň miny M18A činí 700 kuliček podobných kulkám ráže 0,22. Nejvyšší účinek má do vzdálenosti 50 metrů, i když kuličky rozmetané trhavinou C4 v šedesátistupňovém úhlu mají dosah až 250 metrů. Většinou se odpaluje na dálku řízeně, ale může být odpalovaná i automaticky například pomocí infračervených senzorů nebo senzorů vibrací či zvuku.

Vývoji této obranné zbraně se věnovali během korejské války Američané, kteří potřebovali čelit masovým útokům čínských dobrovolníků. Nasazena byla během vietnamské války.

Nápad na nadzemní minu s velkou silou exploze a vymezenou oblastí zásahu však okopírovali i výrobci v dalších státech včetně Sovětského svazu, Číny, Izraele nebo Jugoslávie.

Účinnou zbraň používá i řada vzbouřeneckých skupin, například tamilští separatisté na Srí Lance. V hustém porostu ji je těžké objevit a její účinky na živou sílu jsou zničující.

Pod tlakem postupující armády Tamilové změnili taktiku a v poslední době se začali uchylovat k atentátům. Před týdnem mina zabila srílanského ministra.

Pod tlakem postupující armády Tamilové změnili taktiku a v poslední době se začali uchylovat k atentátům. Před týdnem mina zabila srílanského ministra.

Konflikt, který trvá od roku 1983, si vyžádal už přes 70 000 lidských životů.

Reklama

Související témata:

Související články

Šestnáct obětí atentátu na Srí Lance

Nejméně šestnáct osob zahynulo při explozi bomby v hlavním městě Srí Lanky Colombu. Dalších dvacet osob výbuch zranil. Krátce předtím se terčem sebevražedné...

Mina zabila srílanského ministra

Srílanský ministr výstavby DM Dassanajaka podlehl v úterý zraněním, která utrpěl při explozi miny nastražené u silnice vedoucí z hlavního města Colomba...

Výběr článků

Načítám