Hlavní obsah

Armáda v Zimbabwe provozuje doly a nutí v nich pracovat děti

Novinky, Tomáš Reiner
New York

Mezinárodní organizace monitorující stav lidských práv ve světě Human Rights Watch (HRW) v pátek obvinila zimbabwskou armádu, že násilím nutí lidi pracovat v diamantových dolech, které provozuje na východě země. Mezi nuceně nasazenými mají být i děti.

Foto: Mackson Wasamunu, Reuters

Podle HRW si zimbabwský prezident Robert Mugabe kupuje přidělováním dolů podporu armády.

Článek

Podle organizace se sídlem v New Yorku vojáci vesničany, kteří pro ně odmítnou pracovat, bijí a týrají. HRW ve své zprávě rovněž uvedla podrobnosti o údajném masakru pracujících z dolů.

Dokument se sice zakládá na únorových svědectvích obyvatel z okresu Marange, ale podle HRW se situace od té doby nezměnila, ačkoliv se čtyři měsíce na vládě podílí i dřívější opozice. Organizace uvedla, že policejní a armádní dokumenty naznačují, že si prostřednictvím přidělování dolů vojákům kupuje podporu armády prezident Robert Mugabe.

Diamantové doly v Marange byly zabrány loni v říjnu. Svědkové popsali, že tam během prvních tří týdnů vojáci zabili na 200 lidí. Od té doby armáda donutila stovky dětí a dospělých, aby pro ni v dolech pracovaly.

HRW poukázala, že zatímco zimbabwský premiér Morgan Tsvangirai na Západě shání finanční pomoc, vládu připravuje o milióny dolarů nelegální těžba drahých kamenů, jejich pašování a korupce. Kdyby se těžba diamantů uskutečňovala podle zákonných regulí, ve státní pokladně by měsíčně přibylo na 200 miliónů dolarů, uvedla HRW.

Reklama

Výběr článků

Načítám