Hlavní obsah

Arktické ledy mohou zcela zmizet do roku 2050

Novinky, BBC, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

COLORADO

Arktické ledy roztávají rychleji, než počítačem vytvořené modely kalkulovaly. Tvrdí to skupina amerických vědců z coloradské univerzity. Od roku 1979 ubývá z této ledové masy devět procent ledu za jednu dekádu, tedy téměř jedno procento za rok. Naprostá většina výpočtů ale počítá s číslem méně než polovičním.

Článek

Skupina vědců se domnívá, že předpovědi organizace zabývající se změnami klimatu, Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), mohou být příliš opatrné. Poslední sledování totiž ukazují, že by mohla být Arktida bez kusu ledu dokonce již do poloviny tohoto století. 

"Někdy v druhé polovině století se to zcela reálně může stát," řekl Ted Scambos z centra shromažďujícího data o sněhu a ledu na Zemi z coloradské univerzity. "Některé počítačové modely ukazují velmi citlivě, jak může arktický ledový systém náhle zkolabovat. A je možné, že se to stane dříve, než je předpovídáno. Ale kdy přesně, to je složité předpovědět," dodal Scambos.

Vědci také došli k tomu, že nejméně polovina oteplování, které vzniklo od roku 1979, má původ ve zplodinách, které vytvořil člověk a v následném skleníkovém efektu.

Rychlost oteplování se zvyšuje

Nový výzkum analyzoval dvě časové periody - první mezi lety 1953 - 2006 a druhou v období 1979 - 2006. Záznamy ukazují, že během delší časové periody docházelo k úbytku 7,8 procenta za dekádu, zatímco v té kratší, která je bližší dnešním dnům, se úbytek zvýšil na 9,1 procenta za dekádu.

Počítačové modely se vždy porovnávají s opravdovými světovými daty, aby se dalo sledovat, nakolik kopírují realitu. Zkoumaná kolekce modelů předpokládala v období 1953 - 2006 průměrný úbytek ledovců 2,5 procenta za desetiletí a v letech 1979 - 2006 počítala s úbytkem přibližně 4,3 procenta ledovců. Realita je však více než dvakrát pesimističtější.

Reklama

Související články

Kvůli globálnímu oteplování rostou hory

Ačkoli měla donedávna nejvyšší hora světa 8848 metrů nad mořem, vbrzku tomu může být jinak. Už v dnešních dnech bývá často používána nová oficiální výška 8850...

Výběr článků

Načítám