Hlavní obsah

Argument, že atentátníkovi z Lockerbie zbývají jen týdny života, byl mylný

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

Bývalý libyjský agent Abdal Basat Muhammad Midžrahí, kterého Skotsko loni propustilo, protože trpí rakovinou prostaty a podle lékařů mu zbývaly nanejvýš tři měsíce života, je půl roku poté naživu. Skončil chemoterapie a bydlí v luxusní vile, napsal britský nedělník The Sunday Telegraph.

Foto: Ismail Zetouny/Files, Reuters

Abdal Basat Muhammad Midžrahí v tripoliské nemocnici

Článek

Skotsko k nelibosti USA a dalších zemí, odkud pocházelo 270 obětí bombového útoku na letadlo společnosti PanAm nad městečkem Lockerbie, Midžrahího vydalo do vlasti loni v srpnu. Londýnský lékař Karol Sikora, který stanovil, že Libyjec do konce října zemře, teď připouští, že omyl může rodiny obětí znepokojit.

Britský list loni uvedl, že za lékařskou prohlídku zaplatila libyjská vláda. Čas, který lékař stanovil, byl klíčovým, protože podle skotských zákonů nelze nikoho pustit, jestliže expert odhaduje, že by pacient mohl žít déle než tři měsíce.

Nedělní Telegraph upozornil, že skotský ministr spravedlnosti Kenny MacAskill dal s vydáním Midžrahího souhlas, když Libye pohrozila odstoupením od smluv o obchodu s ropou s Británií, kdyby Midžrahí zemřel ve vězení.

Podle Chrise Parkera ze střediska pro výzkum rakoviny při královské nemocnici Marsden naznačuje skutečnost, že Midžrahímu po příletu do vlasti nasadili chemoterapie, konkrétně lék docetaxel či taxotere, možnost, že bude žít až dva roky, spíše ale rok.

Midžrahí v součanosti žije ve dvoupatrové vile s rodinou na okraji Tripolisu. Britská média už loni upozornila, že se přestal skotským úřadům hlásit, jak se zavázal při propuštění.

Atentát na letadlo PanAm nad Lockerbie

Atentát z 18. prosince 1988 na transatlantickou linku PanAm 103 si vyžádal 270 obětí, z nichž 259 byli pasažéři a posádka letadla a jedenáct obyvatelé skotské vesničky Lockerbie, na kterou stroj dopadl. Midžrahí byl v roce 2001 v Británii odsouzen na doživotí s možností propuštění nejdříve po 27 letech.

Atentát vedl k hluboké roztržce mezi Libyí, která dlouho jakýkoli podíl na něm popírala, a západním světem.

           Zdroj: ČTK

Některé okolnosti atentátu na letadlo nad Lockerbie zůstávají nevyjasněné. Stanice BBC nedávno uvedla dokument, podle níž není ani jisté, že se Midžrahí na atentátu podílel. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám