Hlavní obsah

Antarktický ledovec má nové trhliny, hrozí odlomení

Novinky, rei

Ledovcový Wilkinsův šelf na Antarktidě má nové trhliny a hrozí jeho odlomení. Varovala před tím Evropská vesmírná agentura (ESA), která vychází z nových satelitních snímků oblasti. Už v březnu se od šelfu odlomila kra větší než Praha.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Šelf s antarktickou pevninou spojuje jen úzký pás ledu. Ten za letošek ztratil okolo dvou tisíc kilometrů čtverečních, uvedla ESA. Satelitní záběry pořízené ve středu teď prokázaly existenci nových trhlin a reálnou hrozbu odtržení celé oblasti od Antarktidy.

Naposledy byly nové pukliny zaznamenány koncem července, v březnu se od šelfu oddělila kra větší než Praha. I když se kolapsy takového rázu stávají zřídka, podle vědců jsou stále častější. Oblast na západě kontinentu zažila v posledních 50 letech bezprecedentní oteplování, jež během tří dekád zapříčinilo zkázu šesti obřích šelfů.

Wilkinsův šelf podle britských vědců existuje stovky, možná až patnáct set let. Je to v současnosti největší ohrožený šelf na Antarktidě. Do pohybu se dal v devadesátých letech, napsala server CNN.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám