Hlavní obsah

Americké nálety na Somálsko o víkendu zabily přes 60 radikálů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mogadišo

Americké vojenské velitelství pro Afriku (AFRICOM) v pondělí oznámilo, že při šesti víkendových náletech jihozápadně od somálské metropole Mogadiša bylo zabito 62 příslušníků radikální milice Aš-Šabáb. Při operacích podle americké armády nepřišli o život žádní civilisté. Tato informace však nemohla být ověřena z nezávislých zdrojů, napsala Reuters.

Foto: General Atomics

Bezpilotní letoun MQ-9 Reaper vyzbrojený raketami Hellfire

Článek

Čtyři sobotní nálety si vyžádaly životy 34 členů Aš-Šabábu, další dva pak americká armáda uskutečnila v neděli a zabila při nich 28 extremistů.

„AFRICOM a naši somálští partneři provedli tyto letecké útoky, aby zabránili teroristům využívat odlehlé oblasti jako základny pro plánování a řízení budoucích útoků a pro verbování nových radikálů k páchání těchto útoků,” uvedlo velitelství.

Letos provedli Američané nejméně 40 náletů na bojovníky Aš-Šabábu, uvedla AP.

Za Trumpa se bombarduje víc

Počet náletů se výrazně zvýšil pro nástupu Donalda Trumpa do funkce. Mezi lety 2007 a 2015 se ročně uskutečnily nanejvýš tři, ale loni jich bylo už 35. Americké ministerstvo zahraničí letos popsalo Somálsko jako bezpečný přístav pro teroristy. Poslední velké nálety se konaly v druhé polovině listopadu. Podařilo se při nich zabít 37 radikálů.

USA a jednotky Africké unie o síle 22 000 mužů podporují somálské vládní vojáky v boji proti hnutí Aš-Šabáb. To usiluje o svržení prozápadní somálské vlády a chce zavést v zemi islámské právo šaría. Organizace má v současnosti na svědomí nejvíce krvavých teroristických útoků ze všech džihádistických skupin v Africe.

V roce 2011 byli radikálové z Aš-Šabábu vyhnáni z Mogadiša a posléze ztratili většinu svých bašt. Pak ale oblast pod svou kontrolou rozšířili. Navzdory náletům drží některé oblasti v jižním a centrálním Somálsku. Odhaduje se, že v řadách Šabábu bojuje několik tisíc mužů. Ohrožují i sousední Keňu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám