Hlavní obsah

Americké jednotky se nastálo usadí na základnách v Austrálii

Novinky, rei
Washington

Spojené státy umístí část své armády nově a natrvalo v Austrálii, napsal ve čtvrtek deník The Wall Street Journal. Prezident Barack Obama podle listu dohodu oznámí během své návštěvy země příští týden. Krok má být protiváhou k růstu vlivu čínské armády v jihovýchodní Asii, potvrdily anonymně zdroje z prezidentova okolí.

Foto: Profimedia.cz

Americká letadlová loď USS George Washington v západním Tichomoří

Článek

List neuvedl žádné počty, Američané a jejich lodě však podle něj budou mít trvalý přístup k australským „zařízením“. Nepočítá se s výstavbou nové základny, předpokládá se ale s umístěním amerického vybavení i více společných cvičení s australskými silami. Část amerických jednotek má hostit základna v Darwinu na severu.

Přemisťování vojáků a lodí bude mít několik fází a bude rozloženo do více let.

Krok umožní Spojeným státům, které mají své vojáky v Japonsku a v Jižní Koreji, posílit svůj vliv v oblasti, především ve strategicky a ekonomicky důležitém Jihočínském moři, které Čína považuje za svoje výsostné teritorium.

Peking nedávno na moře vyslal svoji první letadlovou loď a rapidně modernizuje armádu. Zbrojí i další země regionu, jež si rovněž na mořská území činí nárok.

Kde mají USA v Tichomoří své vojáky *
Havaj42 360 vojáků
Japonsko40 178 vojáků
Jižní Korea28 500 vojáků
Guam4 137 vojáků
Austrálie178 vojáků
na moři12 858
* Stav k 30. červnu 2010. Zdroj: Ministerstvo obrany USA

Reklama

Výběr článků

Načítám