Hlavní obsah

Americká základna na Okinawě zůstane, premiér se vzdal slibu voličům

Tokio

Japonský premiéra Jukio Hatojama v úterý uvedl, že není reálné uzavřít americkou základnu Futenma na ostrově Okinawa. Základna je přitom mimořádně nepopulární a její uzavření nebo přestěhování bylo jedním z klíčových témat, které loni pomohlo dříve opozičnímu Hatojamovi k vítězství ve volbách.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Japonský premiér Hatojama ve žluté košili na Okinawě

Článek

Pří návštěvě Okinawy ale Hatojama otevřeně prohlásil: „Realisticky řečeno, není možné základnu plně přemístit.“ Je na ní polovina ze 47 000 amerických vojáků dislokovaných v Japonsku.

„Skutečně lituji, ale když jsem to tady dnes navštívil, musím požádat obyvatele Okinawy, aby pochopili, že tato část základny by měla zůstat,“ řekl premiér agentuře AFP. Změnu postoje vysvětlil nutností zajistit bezpečnost císařství.

Podle dohody mezi Washingtonem a Tokiem z roku 2006 měla být americká základna přemístěna do méně zalidněné části Okinawy. Hatojamova vláda sice dohodu zmrazila a uvažovala o úplném odchodu Američanů, to ale nyní Hatojama vyloučil.

Koncem dubna proti přítomnosti vojáků demonstrovalo téměř 100 000 Japonců, které podpořil i guvernér Okinawy Hirokazu Nakaima. Kritici si stěžují, že v blízkosti základny je vyšší míra kriminality. V roce 2008 vyvolalo rozsáhlé protesty znásilnění čtrnáctileté školačky jedním z vojáků. [celá zpráva]

Okinawa

Je největším ostrovem v souostroví Rjúkjú. Rozlohou je více než dvojnásobně větší než Praha a má přes 1,3 miliónu obyvatel.

Okinawu dobyla v roce 1945 americká vojska. Ostrov Američané vrátili Japonsku až v roce 1972.

Na ostrově se nachází letecká základna Kadena a další základny americké armády, námořnictva a námořní pěchoty včetně zákadny Futemna.

V roce 1995 byla znásilněna dvanáctiletá třemi vojáky. Další z Američanů na Okinawě byl letos v lednu obviněn ze způsobení smrtelné dopravní nehody, z jejíhož místa následně ujel. Obyvatele trápí i nadměrný hluk v okolí základny, způsobený přelety vrtulníků námořní pěchoty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám