Hlavní obsah

Americká vojačka v Japonsku bourala opilá, 18 tisíc jejích kolegů teď nesmí pít

Tokiio

Více než 18 tisíc amerických vojáků sloužících v Japonsku čeká suché období. Jedna z vojaček US Army totiž bourala v opilosti a zranila dva lidi. Velitelství proto všem vojákům na základnách v Japonsku zakázalo konzumaci alkoholu. Posádky navíc až do odvolání nedostanou vycházky.

Foto: Carolyn Kaster, ČTK/AP

Američtí vojáci v Japonsku se zdraví s prezidentem Barackem Obamou během jeho nedávné návštěvy země vycházejícího slunce.

Článek

„Všichni příslušníci amerického námořnictva zůstanou na základnách a bude jim zakázáno pití do té doby, než si všichni uvědomí dopady zodpovědného chování na americko-japonské spojenectví,“ citovala agentura Reuters z tiskového prohlášení velitele amerických sil v Japonsku Matthew Cartera.

„Po celé dekády jsme se těšili ze silného vztahu k japonskému lidu. Je nezbytné, aby každý námořník rozuměl tomu, jak naše činy tento vztah ovlivňují, stejně jako americko-japonské spojenectví jako celek,“ stojí dále v tiskovém prohlášení.

Zákaz pití alkoholu se nevztahuje na příbuzné vojáků ani na kontraktory a další civilní zaměstnance amerických základen. Okolo 35 tisíc civilních zaměstnanců, ale dostalo pokyn, aby dodržovali pravidla „v duchu solidarity“.

Spojené státy mají v Japonsku 18 600 vojáků a jakýkoliv prohřešek poškozuje jejich image v očích japonské veřejnosti.

Smutek za zavražděnou

K poslednímu incidentu došlo v době, kdy na amerických základnách v Japonsku drží 30denní smutek, který byl vyhlášen poté, co vyšlo najevo, že se jeden z amerických civilních zaměstnanců základny v Okinawě zřejmě pokoušel ukrýt tělo zavražděné dvacetileté Japonky.

Americká armáda má v Japonsku početné posádky od druhé světové války. Občasné prohřešky amerických vojáků ale vyvolávají napětí. Nevážnější byl incident z roku 1995, kdy trojice vojáků znásilnila japonskou školačku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám