Hlavní obsah

Američané varují před výcvikovými tábory Islámského státu v Libyi

Washington

Radikální islamisté hlásící se k hnutí Islámský stát (IS) budují výcvikové tábory ve východní Libyi. Ve středu to prohlásil velitel oblastního velení americké armády generál David Rodriguez. Podle něj mohou být na místě stovky bojovníků.

Foto: Stringer, Reuters

Milice v Benghází

Článek

„V současnosti jsou malé a teprve vznikají. Budeme sledovat, kam se to bude vyvíjet,“ prohlásil Rodriguez a dodal, že tábory fungují jako střediska pro výcvik a logistickou podporu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Generál současně připustil, že není jasné, jak blízko k Islámskému státu mají jednotky, které v táborech působí.

Libyí zmítají boje a politická nestabilita od pádu režimu Muammara Kaddáfího před třemi lety. Jednotlivé části země ovládají různé milice, frakce a kmeny. Parlament byl nucen stěhovat se do Tobrúku, protože Tripolis i Benghází padly do rukou povstalcům. Na východě pak působí hned několik islamistických skupin bojujících o moc. Část z nich se nedávno přihlásila k Islámskému státu.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Podle pozorovatelů odešla část bojovníků po pádu Kaddáfího bojovat do Sýrie, odkud se zase vrátili domů. Islámský stát ovládá rozsáhlé oblasti v Sýrii a Iráku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám