Hlavní obsah

Američané se v Afghánistánu pokusili osvobodit rukojmí

Washington

Americké síly se v Afghánistánu pokusily vysvobodit dva akademiky unesené v Kábulu. Záchranná akce povolená prezidentem Barackem Obamou byla podniknuta minulý měsíc, rukojmí se ale na vytipovaném místě nenacházeli. Ve čtvrtek to potvrdil Pentagon.

Článek

„Rukojmí bohužel v místě nebyli,“ uvedl mluvčí Pentagonu Peter Cook a dodal, že zásahová jednotka se dostala do střetu s nepřátelskými silami. Bez dalšího upřesnění ještě doplnil, že žádný z amerických vojáků nebyl zraněn.

Dvojici přednášejících z Americké univerzity v Kábulu unesla neznámá skupina na počátku srpna. Akademici z USA a Austrálie byli přepadeni ve svém autě ozbrojenci převlečenými do policejních uniforem. Únosci rozbili okno vozu a oba muže odvlekli s sebou.

Podle televize Fox News byl pokus o záchranu ze strany amerických sil podniknut o pár dní později. Obama ho údajně povolil až napodruhé. Poprvé akci odmítl kvůli rozporuplným informacím od různých tajných služeb. Podle Fox News americké komando udeřilo na jeden dům, v němž narazili na odpor. V následující přestřelce bylo zabito sedm lidí.

O dva týdny později byla Americká univerzita v Kábulu přepadena. Šestnáct lidí při tom přišlo o život. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám