Hlavní obsah

Američan toužil navštívit izolovaný kmen na indickém ostrově. Tam ho ihned bestiálně zabili

• Aktualizováno

Touha po šíření víry stála život sedmadvacetiletého Američana Johna Allena Chaua, napsala agentura AP. Chtěl navštívit izolovaný indický kmen - Sentinelce, kteří žijí na odlehlém ostrově v souostroví Andamany a Nikobary. Podle místních médií šlo o misionáře. Na ostrov doplul 17. listopadu a hned čelil útoku. Jeho mrtvé tělo bylo objeveno v úterý.

Foto: Indian Coast Guard

Sentinelci na fotografii indické pobřežní stráže

Článek

Když doplul ke břehu a vylodil se, dopadla na něj sprška šípů. Muž podle slov rybářů přesto pokračoval v chůzi. „Sentinelci nakonec Američanovi uvázali kolem krku lano a vlekli ho po pláži. Rybáři se vyděsili a uprchli. Následujícího rána se ale vrátili a viděli Američanovo tělo, jak leží na mořském pobřeží,“ řekl agentuře AFP nejmenovaný zdroj. Tělo zatím nebylo z místa odvezeno.

Podle místních médií šlo o misionáře, který chtěl Sentinelce navštívit, aby jim mohl kázat křesťanství. „Policie uvedla, že ostrov Severní Sentinel s pomocí místních rybářů navštívil už čtyřikrát nebo pětkrát,” řekl BBC novinář Subir Bhaumik. Podle agentury AFP se na ostrov pokusil dostat už 14. listopadu, ale nepovedlo se mu to.

Policie proto zadržela sedm rybářů, kteří měli Američana dopravit do blízkosti chráněné oblasti, uvedl policista Vijay Singh. Právě rybáři objevili mrtvé tělo Američana a popsali jeho hrůzný konec.

Bhaumik dodal, že jakékoliv kontaktování Sentinelců je protizákonné. Návštěva ostrovů je zakázána kvůli ochraně obyvatel, kteří nemají protilátky proti běžným nemocem. Sami tito lovci a sběrači si žádné návštěvy nepřejí, i na vrtulníky vystřelovali zapálené šípy.

Foto: Profimedia.cz

Obyvatelé ostrova Severní Sentinel na fotografii, kterou pořídila zdálky pobřežní stráž.

Sentinelci se izolují od okolního světa a urputně se brání stykům s cizinci. Jsou jedni z posledních lidí na světě, kteří nejsou dotčeni moderní civilizací. Praktikují život jako v době kamenné a živí se jako lovci a sběrači. Pokud se k nim někdo mimo jejich společenství přiblíží, dotyční bývají napadeni. Střílí po nich z luků.

Indická vláda podle profesora Shiva Viswanathana z Jindal Global Law School prohlásila ostrov Severní Sentinel za chráněnou oblast a zakázala tam přístup, aby chránila jeho obyvatele. „Přesná populace kmene není známa, ale klesá. Vláda je proto musí chránit,“ řekl Viswanathan. Odhady jejich populace se pohybují od 40 přes 250 až k 500.

Kathleen Hosieová, mluvčí konzulátu Spojených států v Čennaí, hlavním městě jižního státu Tamilnádu, k případu pouze sdělila, že o něm ví. „Když zmizí občan Spojených států, úzce spolupracujeme s místními úřady, protože organizují pátrání v oblasti," uvedla Hosieová. Vzhledem k ochraně osobních údajů odmítla sdělit další podrobnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám