Hlavní obsah

Al-Kajda se přihlásila k pokusu o atentát na hlavu Alžírska

ALŽÍR/WASHINGTON

Alžírská odnož teroristické sítě al-Kajda se v nedělním prohlášení přihlásila ke dvěma sebevražednými útokům z minulého týdne při nichž zemřelo na 70 lidí. Terčem prvního byl prezident Abdel Azíz Buteflika, který však vyvázl nezraněn, protože nálož vybuchla příliš brzy.

Článek

K útokům se v neděli přihlásila al-Kajda v islámském Maghribu, což je místní pobočka sítě al-Kajda. "Mučedník nebyl schopen zasáhnout cíl a odpálil výbušninu v pásu na těle před bezpečnostním kordónem Butefliky," tvrdí se v prohlášení teroristů V Batně při útoku zemřelo 19 lidí a dalších 107 jich bylo zraněno.

Al-Kajda v islámském Maghribu se přihlásila i k nedělnímu útoku na kasárna na pobřeží u přístavu Dellys, při nichž v sobotu ráno zahynulo 50 lidí a dalších 47 bylo zraněno. Podle prohlášení teroristů útočník v autě s 800 kilogramy výbušniny vojáky zaskočil.

Maghribská al-Kajda se k útokům přihlásila jen krátce před šestým výročím atentátů z 11. září.

Al-Kajda prý posiluje

Podle zpravodajských služeb se al-Kajda šest let po útocích z 11. září přeskupila, aby znovu zaútočila na USA. Útok však může podniknout až ve vzdálenějším časovém horizontu.- "I když je al-Kajda slabší než byla 11. září, znovu posiluje," uvedl ministr pro bezpečnost Michael Chertnoff minulý týden před Kongresem.

Čeká se další video Bin Ládina

Teroristická síť Al-Kajda současně oznámila, že v pondělí k 6. výročí útoků zveřejní novou videonahrávku Usámy bin Ládina. Během několika dní by to byla již druhá nahrávka teroristického vůdce, který tak o sobě dal vědět po tříleté přestávce minulý týden. Tehdy vyzval Američany, aby se vzdali kapitalismu a přijali islám. Zdůraznil, že USA jsou přes velkou hospodářskou sílu stále zranitelné.

"V brzku, dá-li bůh, bude zveřejněn odkaz (účastníka) útoků na New York a Washington abú Músy Valída Šahrího, jejž představí šajch Usáma bin Ládin," uvádí se v textu na stránkách radikálních muslimů. Už jeho projev z minulého týdne analytici považovali za zvýšení hrozby dalšího teroristického útoku.

Specialisté také upozorňují, že al-Kajda mění taktiku, protože je pro ni snažší zabíjet americké vojáky v Iráku než útočit na území USA. To je také jeden z důvodů proč bezpečnostní služby nechtějí, aby americké jednotky odešli z Iráku.

Reklama

Související témata:

Související články

Al-Kajda podle USA posiluje, hrozba útoků roste

Spojené státy budou v příštích třech letech čelit přetrvávající a sílící hrozbě teroristického útoku ze strany sítě al-kajda. Plyne to ze zprávy zpravodajských...

Šestnáct mrtvých při atentátu v Alžírsku

Čtvrteční sebevražedný atentát si v Alžírsku podle státní televize vyžádal nejméně 16 mrtvých a 74 zraněných. Terčem atentátu se stal dav lidí, který čekal...

Výběr článků

Načítám