Hlavní obsah

Al-Kajda hrozí dalšími útoky v Alžírsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁHIRA

Arabská satelitní televize Al-Džazíra zveřejnila v úterý večer videozáznam z dubnového atentátu v Alžíru. Ten si vyžádal 33 mrtvých a přes dvě stě zraněných. V závěru vůdce teroristů, který se přiznal k atentátu, pohrozil dalšími útoky.

Článek

Na záběrech je vidět, jak se sestrojuje bomba i mechanismus, který ji přivede k výbuchu. Pak následuje záběr na mohutnou explozi před alžírským ministerstvem vnitra z 11. dubna.

V závěru se k útoku přiznal vůdce al-Kajda v Maghrebu Abú Músá Abdulvadúd. Současně pohrozil dalšími útoky a vyzval mladé muslimy, aby se staly dobrovolnými ´mučeníky´. "Ten, kdo se nezúčastní války, přijde o životní příležitost a přijde o odměnu," uvedl Abdulvadúd.

Al-Džazíra neuvedla, odkud se jí podařilo video získat. Jeho věrohodnost ještě nebyla potvrzena.

Alžírský premiér Abdal Azíz Belchádem, jehož sídlo bylo terčem jednoho z několika výbuchů, vyvázl v dubnu nezraněn. Den po útocích ubezpečil spoluobčany, že parlamentní volby plánované na 17. května se budou konat v řádném termínu. Právě s blížícím se hlasováním a snahou extremistů destabilizovat situaci v zemi dávají někteří pozorovatelé atentáty do souvislosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Pumové atentáty zabily v Alžírsku přes 30 lidí

Třiatřicet obětí si podle čtvrtečních zpráv vyžádaly středeční pumové útoky v Alžírsku. Z více než 220 zraněných jich zůstává 57 v nemocničním ošetření, sdělil...

Výběr článků

Načítám