Hlavní obsah

Al-Káida chce rozpoutat válku mezi jadernými mocnostmi: Indií a Pákistánem

Novinky,
Dillí

Al-Káida a na ní napojené radikální islámské skupiny, chtějí destabilizovat celou Jižní Asii a doufají, že vyvolají válku mezi jadernými mocnostmi Indií a Pákistánem. Uvedl to americký ministr obrany Robert Gates, kterého citovala BBC.

Foto: Brijesh Singh , Reuters

Americký ministr obrany Robert Gates v Indii

Článek

„Je důležité si uvědomit velikost této hrozby,“ řekl Gates po setkání se svým indickým protějškem Ak Anonym v indickém Dillí. Gates také varoval, že Indie se může stát cílem dalšího útoku islámských radikálů, jaký na konci roku postihl Bombaj, kde desítka teroristů zabila 170 lidí. [celá zpráva]

Podle něj se o vyvolání války mezi Pákistánem a Indií a o destabilizaci situace v Pákistánu pokoušejí Al-Káida, hnutí Tálibán a pákistánská radikální skupina Laškare tajjaba, které stála za atentátem v Bombaji.

Gates: Jde o syndikát teroristů

Gates upozorňuje, že je nutné si uvědomit, že zmíněné skupiny úzce spolupracují: „Je nebezpečné říkat, že můžeme jednu (z těchto skupin) porazit a takto vyřešit problém, protože oni představují syndikát teroristů, kteří chtějí destabilizovat celou oblast."

Podle něj stačí, když jedna skupina podnikne útok. Následně to všechny tyto teroristické skupiny posílí.

Gates také varoval, že trpělivost Indie není nekonečná a může být po dalším útoku vyčerpaná. V roce 2006 sice jednala uměřeně, ale po útoku na parlament v roce 2001 okamžitě rozmístila svoje jednotky u pákistánských hranic.

Jaderná hrozba

Jakékoli napětí mezi oběma zeměmi vzbuzuje obavy, protože pohraniční válka by se mohla snadno zvrhnout v jaderný konflikt. Obě země rozvinuly vlastní jaderný program a demonstrovaly své schopnosti pokusnými výbuchy atomových bomb.

Gates ocenil, že Indie pomáhá nyní koalici v Afghánistánu, která bojuje s Tálibánem, když poskytla zemi pomoc. Současně upozornil, že to vzbudilo podezření v Pákistánu a u podobných akci je nutné, aby byly zcela průhledné.

Reklama

Výběr článků

Načítám