Hlavní obsah

Afghánský voják, který postřílel francouzské kolegy, bude popraven

Novinky,
Kábul

Trest smrti udělil afghánský vojenský soud vojákovi, který v lednu zabil pět francouzských spolubojovníků. Po jeho útoku se Francie rozhodla stáhnout své vojáky z Afghánistánu o rok dříve. Podle BBC však je muž psychicky nemocný.

Foto: Profimedia.cz

Francouzští vojáci sledují projíždějí automobil afghánské armády v Tagabu.

Článek

Abdul Sabúr zahájil palbu na francouzské vojáky během společné operace proti místnímu veliteli Tálibánu v odlehlé části provincie Kápísá 20. ledna. Čtyři z dvaceti zasažených mužů zemřeli na místě, pátý svým zraněním podlehl v nemocnici. Sabúr vypálil podle zpravodajských zdrojů 120 střel. Než však mohl uprchnout, byl přemožen a zajat. [celá zpráva]

Francie se po útoku rozhodla stáhnout z Afghánistánu své muže o rok dříve. [celá zpráva]

Sabúr se může proti verdiktu odvolat. Je prvním Afgháncem, který zabil koaliční bojovníky, jehož se podařilo dopadnout a odsoudit.

Celý případ ale vyvolal velké otázky ohledně rekrutování vojáků do afghánské armády, kam se často dostávají sympatizanti Tálibánu. Sabúr vstoupil do armády dvakrát. Poprvé dezertoval. Navíc se ukázalo, že měl psychické problémy, které zamlčel. Léčil se přitom na psychiatrické klinice v Kábulu.

Případů, kdy afgánští vojáci a policisté střílejí po aliančních spolubojovnících ze sil ISAF, stále přibývá. Jen letos bylo podle BBC těchto útoků 18 a vyžádaly si 26 obětí.

K většině těchto útoků se přihlásil Tálibán, ale BBC upozorňuje, že ne vždy jsou útočníky lidé, kteří s ním sympatizují. Mnohdy je o zkraty po hádkách a dalších sporech. Ani v případě Sabúra zatím není známo, jaký měl pro útok motiv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám