Hlavní obsah

Afghánský prezident zakázal nálety NATO, aliance ho neposlechne

Kábul

Afghánský prezident Hamíd Karzáí v úterý upozornil Severoatlantickou alianci, že pokud nezastaví při útocích na povstalecké pozice nálety na domy afghánských civilistů, bude považována za "okupační sílu". NATO nicméně dalo najevo, že nálety budou pokračovat. Svoje operace chce s Karzáím ale dál konzultovat.

Foto: Ahmad Masood , Reuters

Afghánský prezident Hámid Karzáí

Článek

Agentury upozorňují, že jde o nejtvrdší Karzáího vyjádření ohledně útoků, které ale NATO označuje za nezbytnou zbraň ve válce proti povstalcům z extremistického hnutí Tálibán.

Na tiskové konferenci v Kábulu prezident řekl, že "od této chvíle letecké útoky na domy civilních obyvatel nejsou dovoleny". "Pokud budou pokračovat v bombardování domů afghánských civilistů, zatímco jim to vláda zakazuje, pak jejich přítomnost už nebude považována za sílu bojující ve válce proti terorismu, nýbrž za sílu okupační," varoval Karzáí. "A dějiny Afghánistánu ukazují, jaký je postoj Afghánců k okupačním silám," dodal.

NATO: Nálety jsou zcela zásadní

Mluvčí NATO v Afghánistánu Sunset Belinská nicméně zdůraznila, že nálety pokračovat budou. "Koaliční síly se neustále snaží snížit riziko civilních obětí a ničení infrastruktury. Když ale povstalci využívají civilistů jako lidských štítů a dostávají naše síly do pozice, v níž jsou jedinou možností nálety, pak tuto možnost využijí," prohlásila.

Belinská nicméně už smířlivěji dodala, že v následujících dnech a týdnech bude aliance další kroky s Karzáím úžeji konzultovat.

Mluvčí v bruselské centrále NATO Oana Lungescuová zdůraznila, že nálety jsou zcela zásadní. Zdůraznila nicméně, že Karzáího znepokojení bere aliance velmi vážně.

NATO dlouhodobě upozorňuje, že své útoky nikdy neprovádí bez koordinace s afghánskou vládou a bez jejího souhlasu.

Afghánské složky jsou slabé

Podle Reuters ostré výroky jen potvrzují Karzáího snahu získat si v Afghánistánu image "šampióna" a distancovat se od západních sil bojujících téměř deset let proti Tálibánu, zatímco v zemi roste odpor vůči jejich přítomnosti. Ovšem na Karzáího nástupu k moci po pádu Tálibánu má nemalou zásluhu právě podpora Západu, což jeho kritikové podle Reuters nikdy nezapomněli.

Nicméně afghánská armáda ani policie nejsou dost silné, aby samy bojovaly proti tálibánským bojovníkům. A zůstává tedy nejasné, jak by chtěl Karzáí přesvědčit NATO, aby se vzdalo své taktiky, která mu podle jeho tvrzení přinesla významná plus proti povstalcům, napsal Reuters.

NATO závodí s časem ve snaze vycvičit afghánské policisty a vojáky, aby mohli do konce roku 2014 převzít veškerou odpovědnost za bezpečnost v zemi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám