Hlavní obsah

Afghánská vláda ztratila za pár měsíců kontrolu nad dvacetinou území

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Afghánská vláda ztratila od letošního ledna do května kontrolu nad dalšími pěti procenty země. Podle agentury Reuters to v pátek uvedl úřad amerického generálního inspektora pro obnovu Afghánistánu (SINAR). Odhaduje se, že povstalci z hnutí Tálibán ovládají největší kus území od svého svržení po americké intervenci v roce 2001.

Foto: Stringer, Reuters

Příslušník Tálibánu v afghánské provincii Ghazní

Článek

Území, nad nímž má kontrolu a vliv vláda, se podle zprávy do konce května ztenčilo na 65,6 procenta území. Ještě na konci ledna to bylo 70,5 procenta. To znamená, že v uvedeném období Kábul ztratil kontrolu nad dalšími 19 ze zhruba 400 okresů v zemi.

Ke ztrátám podle zprávy došlo hlavně proto, že množství sil bylo staženo z méně důležitých míst do jiných, kde byly vedeny útočné operace.

Velitel amerických sil v Afghánistánu generál John Nicholson upozornil, že Tálibán většinou ovládá venkovské oblasti.

Úřad inspektora vycházel z dat poskytnutých americkými silami v Afghánistánu. Američané doufají v předání kontroly domácím bezpečnostním složkám. Afghánská policie a armáda se však nadále potýká s nedostatkem příslušníků i vybavení, uvedla Reuters. Americký prezident Barack Obama už také oznámil, že vzhledem k nestabilní situaci ponechá v Afghánistánu i po svém odchodu z Bílého domu příští rok 8400 vojáků. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

PÁTEK: Afgánští muži přicházejí na modlitbu v Kábulu.

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám