Hlavní obsah

Afghánistán by mohl prezidentské volby opakovat, navrhl velvyslanec

Washington

Afghánský velvyslanec ve Spojených státech Saíd Tajeb Džavád připustil, že by se v Afghánistánu mohlo konat druhé kolo prezidentských voleb. Je to poprvé, kdy konání druhého kola voleb veřejně naznačil činitel z tábora prezidenta Hamída Karzáího, uvedla agentura AP.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Afghánský prezident Hamíd Karzáí

Článek

Podle pozorovatelů provázely srpnové prezidentské volby v Afghánistánu rozsáhlé podvody. V současnosti probíhá přepočítávání sporných hlasů a dokončeno by mohlo být v příštích dnech. Druhé kolo hlasování by se mohlo konat brzy poté, uvedl Džavád.

Podle Džaváda mohl Karzáího hlavní rival Abdulláh Abdulláh získat dostatek hlasů, aby si vynutil druhé kolo voleb. Všechny strany by ale prý v tom případě měly pracovat společně, aby se nové hlasování uskutečnilo co nejdříve - nejlépe do měsíce.

Džavád zdůraznil obavy, že kdyby se druhé kolo voleb odkládalo delší dobu, zimní počasí by výrazně zkomplikovalo hlasování v některých částech Afghánistánu. Země navíc podle něho potřebuje pevné vedení, takže odsunout volby až na jaro také není řešením.

Podle předběžných výsledků pro Karzáího hlasovalo 54,6 procent voličů, ale komise pro vyšetření volebních stížností (ECC) pracující pod záštitou OSN nařídila, aby hlasy z přibližně 12 procent volebních okresů byly přepočítány. Teprve potom bude možné vyhlásit konečné výsledky. Pokud by podpora Karzáího po přepočítání hlasů klesla pod 50 procent, muselo by se konat druhé kolo voleb. V něm by se utkal s někdejším ministrem zahraničí Abdulláhem Abdulláhem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám