Hlavní obsah

Při pákistánském náletu na islámskou školu zahynulo 80 lidí, prý teroristů

ISLÁMABÁD

Až osmdesát lidí zahynulo v pondělí ráno při náletu vrtulníku na náboženskou školu u afghánsko-pákistánských hranic v Badžauru. Podle pákistánské armády, která útok podnikla, byly ve škole cvičeni teroristé. Místní zdroje uvádějí, že útok podnikli Američané.

Článek

Mluvčí armády generálmajor Šaukat Sultan uvedl pro televizi Geo, že akce byla zahájena na základě zpravodajských informací poté, co se potvrdilo, že madrasa je využívána "k teroristické činnosti a jako výcvikový tábor".

"Madrasa používaná jako výcvikový tábor teroristů byla zničena při útoku armády, který vedly vrtulníky," dodal mluvčí. Při útoku vrtulníků, které použily přesné zbraně, bylo ve škole mezi 70 a 80 lidmi. Zatím nemohla být spočítána mrtvá těla. Mezi mrtvými však nejsou žádní vůdci teroristů.

Místní politici tvrdí, že zabiti byli nevinní lidé, kteří neměli nic společného s teroristy. Místní kmenoví náčelníci uvedli, že útok podnikly americké helikoptéry. V sousední afghánské provincii Kunar Američané pátrají po špičkách organizace Al-Kajda. Americký prezident Geogre Bush nedávno připustil, že by Američané podnikli útok v Pákistánu, pokud by se tam skrýval Usáma bin Ládin. [celá zpráva]

Podle svědků byly zasaženy i sousední budovy, ve kterých bylo zraněno několik lidí.

Odborníci považují útok za překvapivý, protože přichází několik týdnů poté, co vláda uzavřela dohodu s kmenovými náčelníky, že přestanou poskytovat útočiště bojovníkům afghánského Tálibánu. [celá zpráva] Vláda už v rámci dohody propustila vězně.

Před dvěma dny však místní vůdci na demonstraci označili Usámu bin Ládina a šéfa Tálibánu mullu Umara jako své hrdiny. Badžaur byl bombardován už v lednu při náletu na údajnou schůzku špiček Al-Kajda, kdy zemřelo 18 osob, převážně civilistů. [celá zpráva] V květnu tam byl zabit vysoký představitel organizace Al-Kajda.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám