Hlavní obsah

Z prasklého ropovodu v Rusku uniklo 300 tun ropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Z prasklého ropovodu v uralské oblasti ve středním Rusku vyteklo v pondělí značné množství ropy a zalilo oblast o rozloze 5500 metrů čtverečních. Postup ropné skvrny se už podařilo zastavit a ropovod bude po opravě uveden do provozu opět ve středu. Oznámilo to ruské ministerstvo pro mimořádné situace.

Článek

Z ropovodu se v místě vzdáleném asi 170 kilometrů západně od města Čeljabinsk vylilo 300 tun ropy. Ropná skvrna se rozšířila až k břehům řeky.

Příčinou úniku ropy bylo podle mluvčího ministerstva přirozené nadzvedání půdy, které poškodilo svár na potrubí. Na místě již pracují záchranářské týmy, které postiženou oblast čistí.

Mluvčí ujistil, že při neutralizaci ropy se nepoužívají chemické technologie a pro rekultivaci půdy, která bude trvat do 11. listopadu, se bude využívat jen mechanických technologií. Z ruské ropovodní sítě uniká ropa poměrně často.

V červenci se vylilo z velkého exportního ropovodu na hranicích s Běloruskem a Ukrajinou kolem 100 tun. Ruská pobočka ekologické organizace Greenpeace tvrdí, že každý rok nebo dva unikne z ruských ropovodů v průměru kolem 1000 tun ropy.

Menší nehody, při nichž uniká několik stovek tun, nastávají každé dva nebo tři měsíce.

Reklama

Související témata:

Související články

Na severu Aljašky uniklo milión litrů ropy

Sever Aljašky postihla největší ekologická havárie v historii, když z ropovodu uniklo milión litrů surové ropy. Únik byl zjištěn 2. března a ropovod...

Výběr článků

Načítám