Hlavní obsah

Kazaši pozvali "zlého" fiktivního reportéra Borata na návštěvu

– ALMATY

Britský komik Sacha Baron Cohen, alias bláznivý kazašský reportér Borat, dostal pozvání na oficiální návštěvu Kazachstánu. Ve svých skečích si ze své fiktivní vlasti dělá legraci, což mu kazašští vládní představitelé nemohou odpustit. Několikrát mu již hrozili žalobou, nyní to s Cohenem zkoušejí po dobrém: chtějí mu také prý ukázat, že Kazaši nejsou národem misogynů, který popíjí fermentovanou koňskou moč.

Článek

Náměstek kazašského ministra zahraničí Rachat Alijev, který návštěvu inicioval, chce prý Boratovi ukázat, že v Kazachstánu to vypadá mnohem normálněji, než jak to svým příznivcům líčí.

"Ten výlet by pro něj mohl být plný objevů: ženy tady necestují jen v autobusech a mohou řídit auta, víno vyrábíme z hroznů a Židé smějí chodit do synagog," řekl Alijev v narážce na další legrační dezinformace, které fiktivní kazašský reportér vypouští do světa.

Alijev tak projevil v porovnání s jinými zástupci kazašské vlády velkou vstřícnost a smysl pro humor. Jeho kolegové totiž dříve Cohenovi kvůli šíření negativního obrazu Kazachstánu hrozili žalobou a zrušili jeho kazašské webové stránky.

Vyprovokoval je tím, že si při popisování své fiktivní vlasti nikdy nebral servítky. V Boratově Kazachstánu tak například letadla řídí jednoocí opilí piloti, gayové musí nosit modré klobouky a všude se to hemží potulnými prostitutkami, mezi něž patří i jeho sestra.

Borat Kazachstán "proslavil"

Díky Boratovi se ale Kazachstán proslavil, i když dost nechvalně. Ještě slavnější bude po premiéře jeho dychtivě očekávaného filmu, jehož podtitul zní "Nakoukání do amerycké kultůry na obědnávku slavnoj kazašskoj národu".

Borat je v něm vyslán kazachstánskou vládou do daleké Ameriky, aby spolu s malým štábem získal co nejvíce informací, jež by dodaly politikům v jeho zemi nové ideje a inspiraci. Jeho misi ale zkomplikuje to, že se zamiluje do silikonové krásky Pamely Andersonové. V českých kinech se film o potrhlém Boratovi bude promítat od 23. listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám