Hlavní obsah

USA: Vůdce demokratů v Senátu řeší aféru s vánočními dárky

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Možnost, že republikáni ve volbách do Kongresu 7. listopadu nemusí udržet většinu ve Sněmovně reprezentantů, v úterý poprvé připustil viceprezident Dick Cheney. Tím se dostal do kontrastu se svým šéfem Georgem W. Bushem, jenž naopak srší optimismem.

Článek

"Myslím, že udržíme Senát, a také že bychom mohli udržet i Sněmovnu," řekl Cheney a dodal, že pro prezidentovu stranu jsou tradičně nejtěžší volby do Kongresu v polovině jeho druhého funkčního období. Bushova sebedůvěra republikánské stratégy poněkud děsí.

Jejich černý scénář totiž počítá se ztrátou 20 až 30 mandátů ve Sněmovně, zatímco opoziční demokraté potřebují k získání většiny jen 16 křesel navíc, a průzkumy ukazují, že to je reálné.

Nejvíc teď teče republikánům do bot v Ohiu, v němž Bush před dvěma lety získal klíčové volitelské hlasy a podruhé vyhrál Bílý dům. Výrazný propad přízně mezi početnými evangelíky přinutil stranu, aby tam v úterý vrhla do politické inzerce 700 tisíc dolarů (16 mil. Kč) navíc. K ovládnutí Senátu stačí opozici sice pouze šest mandátů navíc, ale takového zisku nemusí dosáhnout.

Reid hradil vánoční dárky z fondu

Navíc v sérii skandálů kolem zákonodárců se ten nejnovější roztáčí kolem vůdce demokratů v Senátu Harryho Reida, a to kvůli pochybnostem o jeho majetkových poměrech.

Ukázalo se, že senátor z Nevady v přiznání neuvedl příjem 1,1 miliónu dolarů (25 mil. Kč) za prodej pozemku v roce 2004, který už tři roky nevlastnil, a také že byl partnerem v realitní firmě, na niž zmíněnou nemovitost předtím převedl.

Kromě toho vyšlo najevo, že ze svého volebního fondu hradil vánoční dárky pro svůj tým v celkové výši 3300 dolarů (75 tis. Kč), což zakazuje volební zákon.

Reklama

Výběr článků

Načítám