Hlavní obsah

Rada bezpečnosti OSN schválila sankce proti KLDR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Rada bezpečnosti OSN jednomyslně schválila rezoluci číslo 1718, která zavádí sankce vůči Severní Koreji, která v pondělí uskutečnila svůj první jaderný test. Součástí rezoluce je zákaz na import zbraní do KLDR a finanční sankce. Rezoluce, která vstupuje v platnost okamžitě, však neobsahuje možnost zasáhnout vůči zemi pomocí vojenské síly.

Článek

Nový návrh rezoluce předložily ve čtvrtek Radě bezpečnosti Spojené státy. K návrhu měly námitky Rusko a Čína, které požadovaly právě vypuštění článku VII o možném použití síly.

"Sankce by neměly obsahovat jakoukoli zmínku o použití síly a neměly by být namířeny proti severokorejskému lidu," řekl ruský ministr Sergej Ivanov ještě před hlasováním.

Rezoluce č. 1718

Rezoluce konkrétně požaduje, aby všechny státy zastavily obchod se zbraněmi s KLDR a jejich dovoz do této země, stejně jako import luxusního zboží a technologií potřebných k vývoji jaderných zbraní.

Rovněž žádá svět, aby zmrazil účty osob a firem spojených se severokorejským nukleárním či raketovým programem.

Zároveň Pchjongjang vyzývá, aby upustil od dalších testů jaderných zbraní či balistických střel a neprodleně splnil závazky dohody z roku 2005. V té KLDR slíbila vzdát se jaderného programu výměnou za dodávky ropy a elektřiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám